"Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται".Αυτό ταιριάζει απόλυτα με τα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά την επένδυση LPG και σταθμού παραγωγής ρεύματος με LPG στον Αστακό...
Ωστόσο καλό θα είναι να ακούονται οι απόψεις ειδικών σε διεθνή ενεργειακά θέματα, μεταξύ...των οποίων και ο κ. Ανδριανόπουλος ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 τόνισε πως η επένδυση αυτή ήταν
Α) Πολύ προηγμένη τεχνολογικά.
Β) Στον Αστακό θα ήταν η παγκόσμια πρώτη, καθώς για πρώτη φορά θα κατασκευάζονταν εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος με LPG ( Liquified Propane Gas).
Γ) Θα ήταν μία πανάκριβη επένδυση που για να είναι βιώσιμη έπρεπε να εξασφαλίσει αγοραστές για το ρεύμα τόσο σε Ιταλία ( 70%) όσο και σε Ελλάδα 30%.
Δ) Ήταν μία επένδυση που τουλάχιστον στην Ιταλία όσον αφορά την εγκατάσταση του καλώδιου μεταφοράς ρεύματος μεγάλης χωρητικότητας προσβάσιμου σε τρίτους λόγω ευρωπαϊκών κανόνισμών, θα ήθελε τουλάχιστον επτά χρόνια για να εγκριθεί, γιατί η εκεί νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή όσον αφορά τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Επίσης θα χρειάζονταν πέντε χρόνια για να γίνει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής καθώς για να ξεκινούσε η κατασκευή της θα έπρεπε να εξασφαλιστούν οι αδειοδοτήσεις και έπειτα η βιωσιμότητα της δηλαδή, να βρεθούν αγοραστές για το ρεύμα. Αν όλα πήγαιναν καλά η μονάδα θα λειτουργούσε τουλάχιστον από 2020 και μετά..
Ε) Υπήρχε πρόβλημα με το πολύ φθηνό ρεύμα . Το ρεύμα από LPG είναι φθηνότερο και από το ρεύμα που παράγεται από φυσικό αέριο. Η φθηνή τιμή, εφόσον η Μονάδα έμμαπινε στο σύστημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, θα τσάκιζε τους άλλους παραγωγούς και εμπόρους ρεύματος οπότε θα χρειάζονταν πολλές και ευαίσθητες συζητήσεις με τις εθνικές αρχές ώστε να διατηρηθεί ο υγιής ανταγωνισμός.
Δ) Από τους μεγάλους Ιταλικούς κολοσσούς που είναι και οι ίδιοι παραγωγοί ρεύματος δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Ούτε από την ΕΝΙ ούτε από την Edisson.
E) Οι επενδυτές ήταν σοβαροί. Απλά τέτοιου είδους επιχειρηματικά σχέδια είναι πολύ ντελικάτα..