Δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς που φόρτωσαν, στην κυριολεξία, ένα σακίδιο με μολότοφ στον 24χρονο "φοιτητή με τις πιτζάμες"(φωτογ.).
Επειτα από έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, εκδόθηκε απ' τον...εισαγγελέα Ευάγγελο Μαδεμλή απαλλακτική διάταξη για τους ελεγχόμενους αστυνομικούς, με το αιτιολογικό ότι «δεν είχαν δόλο» στα αδικήματα της «ψευδορκίας» και της «ψευδούς καταμήνυσης» σε βάρος του φοιτητή Γιώργου Δημητρίου.
Στον 24χρονο φοιτητή οι αστυνομικοί είχαν φορτώσει ένα σακίδιο με μολότοφ Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία τού τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παπαγεωργίου, που ζήτησε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με βάση το δημοσίευμα της «Ε» της 10ης Δεκεμβρίου 2009. Την εξέταση των ερασιτεχνικών βίντεο και τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων πραγματοποίησαν δύο πταισματοδίκες, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Με την παραπάνω δικογραφία συσχετίστηκε και η έγκληση του φοιτητή, που ζητούσε την ποινική δίωξη των αστυνομικών.
Στις εικόνες που απαθανάτισαν διαδηλωτές με κινητά τηλέφωνα και ερασιτεχνική κάμερα φαίνεται ξεκάθαρα ότι: ο φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ παρακολουθούσε αμέριμνος την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, χωρίς σακίδιο ώμου, πριν από τη σύλληψή του. Αργότερα, όμως, ένας αστυνομικός φαίνεται να μεταφέρει από άλλο σημείο ένα ανοιχτόχρωμο σακίδιο και να το τοποθετεί δίπλα στον 24άχρονο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε για ανάκριση με την κατηγορία της «κατοχής εκρηκτικών υλών», αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, όταν η υπεράσπιση προσκόμισε dvd με τις εικόνες που κατέγραψαν οι διαδηλωτές.
Οι αστυνομικοί-κατήγοροι ανακάλεσαν τις αρχικές τους καταθέσεις και έκαναν λόγο για λάθος. «Διαπίστωσαν ότι το σακίδιο δεν ανήκει στον συλληφθέντα και αποφάσισαν οικειοθελώς να επανορθώσουν άμεσα. Αναζήτησαν και ενημέρωσαν τηλεφωνικά την ανακρίτρια, που είπε στον επικεφαλής να μεταβεί στο γραφείο της».
Στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ., που συνεδρίασε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Ιούνιο. Σε προσωρινή αργία τέθηκαν ένας ανθυπαστυνόμος και άλλοι τέσσερις αστυνομικοί, ενώ με επιβολή προστίμου τιμωρήθηκε ακόμη ένας αστυνομικός, ο οποίος φέρεται ότι πέταξε στο έδαφος το κινητό τηλέφωνο με το οποίο κατέγραφε το περιστατικό μια αυτόπτης μάρτυρας.Πηγή Ελευθεροτυπία
Post Top Ad
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Αθώοι για τη σύλληψη του φοιτητή με τις πιτζάμες