Τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, του προέδρου Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του...ΟΗΕ, γύρω στις 17 Νοεμβρίου.
Ο ΟΗΕ αποφάσισε να παρέμβει δυναμικά στις συνομιλίες για το Κυπριακό και ειδικά στο κεφάλαιο για το περιουσιακό που βρίσκεται σε στασιμότητα.
Μπαν Κι Μουν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Χριστόφια και Ερογλου την Πέμπτη και τους βολιδοσκόπησε σχετικά. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε αμέσως θετικά, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε χρόνο για να συμβουλευτεί το πρόγραμμά του.
Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση λόγω άλλων υποχρεώσεων. Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως άρνηση και δημιουργήθηκε μείζον ζήτημα. Ωστόσο, το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε διά της διπλωματικής οδού ημερομηνίες για συνάντηση μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου.
Επί της ουσίας ο γενικός γραμματέας θα επιχειρήσει να σπάσει το αδιέξοδο που υπάρχει στο περιουσιακό. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο γενικός γραμματέας θα υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις, ενώ θα επιδιώξει να καταρτίσει οδικό χάρτη για ολοκλήρωση των συνομιλιών.
Είναι γνωστό πως η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο και έχει ορίσει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα το τέλος αυτού του χρόνου. Αντιθέτως, ο πρόεδρος Χριστόφιας αρνείται να δεσμευτεί σε χρονοδιαγράμματα και επιζητεί μια πιο αργή και πιο ελεγχόμενη διαδικασία.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Σε μια ασυνήθιστη ενέργεια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήκωσε το τηλέφωνο και έκανε παρέμβαση σε πολιτική εκπομπή του κομματικού σταθμού του ΑΚΕΛ, Αστρα.
Ο πρόεδρος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της διαπραγματευτικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών:
«Ο γενικός γραμματέας ενημερώνεται από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να έχουν τη δική τους ατζέντα. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να του λεχθεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα του περιουσιακού είναι εντελώς αδιάλλακτη, κατά τη δική μου την εκτίμηση. Αλλοι μπορεί να εκτιμούν διαφορετικά».
Οχι τεχνητή κινητικότητα
Αναφερόμενος στην πίεση που ασκούν τα Ηνωμένα Εθνη, είπε πως ο διεθνής οργανισμός νομιμοποιείται να θέλει κινητικότητα. «Εμείς δεν θέλουμε να υπάρξει κινητικότητα; Θέλουμε, αλλά τεχνητή κινητικότητα εμείς ούτε θέλουμε ούτε θα επιτρέψουμε να υπάρξει, θέλω να το κάνω ξεκάθαρο αυτό», τόνισε κατηγορηματικά.
Στις δηλώσεις του ο Χριστόφιας είπε πως δεν θα δεχτεί αλλαγή της διαδικασίας, είτε με χρονοδιαγράμματα είτε με πιο ενεργό συμβολή των Ηνωμένων Εθνών. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δώσει συγκεκριμένους όρους εντολής στον γενικό γραμματέα και σε όσους χειρίζονται το Κυπριακό στα Ηνωμένα Εθνη και έχει καθορίσει και τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό», είπε, υπονοώντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και των εκπροσώπων τους στις συνομιλίες είναι μόνο υποβοηθητικός και όχι μεσολαβητικός.
«Δεν μπορεί για χάρη της λύσης ή γιατί βιάζονται ορισμένοι να δώσουν αποτελέσματα χωρίς να ενδιαφέρονται για τη μορφή των αποτελεσμάτων, για το αν συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, να "σκοτώσουν" τη διαδικασία, γιατί είναι φανερό ότι αν θα υπάρξει πίεση, και δεν λέω ότι αυτό θα κάνει ο γενικός γραμματέας, εγώ λέω ότι ο γενικός γραμματέας ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα να υπάρξει κινητικότητα, στο τέλος θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα».
Post Top Ad
Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Τριμερής για Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ