Ξεπέρασαν τις 3 χιλιάδες οι αιτήσεις για φωτοβολταικά σε στέγες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ξεπέρασαν τις 3 χιλιάδες οι αιτήσεις για φωτοβολταικά σε στέγες

Από μόλις 75 αιτήσεις πέρυσι εκ των οποίων είχαν ικανοποιηθεί μόλις τρεις...

Πακτωλός τριών χιλιάδων αιτήσεων που συνεχώς αυξάνονται για φωτοβολταϊκά σε στέγες έχει κατακλύσει τα αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ. Ήδη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ για το δεκάμηνο του έτους...464 συμπολίτες μας έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά σε στέγες των σπιτιών τους φτάνοντας τη συνολική ισχύ των οικιακών εγκαταστάσεων στα 3,753MW.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ μόνο τον Οκτώβριο κατατέθηκαν 265 αιτήσεις για 2,281 μεγαβάτ, αυξάνοντας τις συνολικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για προσφορά σύνδεσης στις 3000. Εξ αυτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί 464, ενώ τον ίδιο μήνα συνδέθηκαν 57 φωτοβολταϊκά σε στέγες ισχύος 0,4708 μεγαβάτ.

Ποια ήταν η κατάσταση πέρυσι τον Οκτώβριο και ενώ ήδη το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά σε στέγες έτρεχε πέντε μήνες; Στην αρμόδια διεύθυνση δικτύου της ΔΕΗ είχαν υποβληθεί 75 αιτήσεις εκ των οποίων είχαν ικανοποιηθεί μόλις τρεις.

Γιατί φ/β σε στέγη

Το μεγάλο ενδιαφέρον, όπως αποτυπώνεται από τις αιτήσεις στη ΔΕΗ, είναι λογικό καθώς τα φωτοβολταϊκά δείχνουν ότι αποτελούν μια ενδιαφέρουσα επένδυση που μπορεί κατά μέγιστο να αποφέρει εγγυημένα 7 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Αυτό βεβαίως δεν ισχύει για όλες τις εγκαταστάσεις, αλλά για το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 10 κιλοβάτ. Μάλιστα για να προκύψει το έσοδο των 7 χιλιάδων ευρώ θα πρέπει να επενδυθεί ενδεικτικό ποσό της τάξης των 45 χιλιάδων (μέσο κόστος 4.5 ευρώ ανά βατ), ενώ απαιτείται επιφάνεια από 70 τ.μ. (για σκεπή με κλίση) έως 150 τ.μ. (για επίπεδη ταράτσα όπου δημιουργούνται σκιάσεις).

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσέξει μια σειρά από θέματα όπως ο σωστός προσανατολισμός της στέγης (νότος) και να μην υπάρχουν σκιάσεις για να εκμεταλλεύεται το φ/β όλη την ηλιοφάνεια.

Πάντως ακόμη και εάν ο προσανατολισμός είναι νοτιοανατολικός ή νοτιοδυτικός, αυτό δε σημαίνει ότι η εγκατάσταση είναι απαγορευτική αλλά ότι δε θα επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Θα έχει δηλαδή κάποιες μειώσεις της απόδοσης λόγω σκιάσεων. Ως εκ τούτου πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά η εγκατάσταση για να αποφασιστεί πόση θα είναι η πιθανή απόδοση και εάν συμφέρει.

Όσο για το πόσα χρήματα έρχονται ως καθαρό κέρδος θα πρέπει να τονιστεί ότι γίνεται αντιλογισμός με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Δηλαδή ανάλογα με το προφίλ του καταναλωτή η ΔΕΗ χρεώνει 0,10- 0,12 ευρώ την κιλοβατώρα ενώ πληρώνει με 0,55 ευρώ την κιλοβατώρα. Ο αντιλογισμός γίνεται στην αξία των κιλοβατωρών, δηλαδή αφαιρούνται από τα 55 σεντς της πληρωμής τα 11 σεντς του λογαριασμού για κάθε κιλοβατώρα. Το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη, ενώ ο αντιλογισμός δε γίνεται στα πάγια των οποίων η πληρωμή συνεχίζεται κανονικά στη ΔΕΗ. Η τιμή αυτή είναι διασφαλισμένη για όποιον εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό μέσα στο 2011 καθώς υπογράφει εγγυημένη σύμβαση για 20 χρόνια. Μετά το 2011 ωστόσο, είναι πιθανόν να υπάρξουν μειώσεις.

Σε ό,τι αφορά τους... «δύσπιστους», μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθούν και οι πρώτοι ετήσιοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί για έναν ενδεικτικό αριθμό εγκαταστάσεων που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο. Τα πρώτα στοιχεία πάντως είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι οι εγγυημένες αποδόσεις που «υπόσχονται» τα φ/β στις στέγες είναι εφικτές. Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία (μόλις 14 εγκαταστάσεις συμπληρώνουν 1 χρόνο τον Ιανουάριο) δείχνουν ότι η μέση ετήσια απόδοση που θα καρπωθούν οι ιδιοκτήτες ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στη μέση ετήσια απόδοση που έχει υπολογιστεί. Πιθανόν να έχουν βοηθήσει και οι φετινές καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνεια), ωστόσο πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για εγκαταστάσεις που πετυχαίνουν και ξεπερνούν με άνεση τον ετήσιο στόχο των 7 χιλιάδων. Χ. Φλουδόπουλος














capital.gr
Bookmark and Share