Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα το 4ο Ελληνο-αλβανικό Οικονομικό Φόρουμ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα το 4ο Ελληνο-αλβανικό Οικονομικό Φόρουμ

Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα το 4ο Ελληνο-αλβανικό Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Ελληνο-αλβανικές Οικονομικές Σχέσεις: Προκλήσεις και Προοπτικές», το οποίο...διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αλβανία (24-25 Νοεμβρίου). Στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ παρέστησαν εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης, επικεφαλής ελληνικών και αλβανικών τραπεζών και επιχειρήσεων, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος και των ΜΜΕ κ.ά. Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε δύο πάνελ. Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Νέο Οικονομικό Μοντέλο της Αλβανίας και Αμεσες Ξένες Επενδύσεις», το οποίο συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της TIRANA BANK ALBANIA (Τράπεζα Πειραιώς) Δ. Σαντιξής, συμμετείχαν οι Κ. Παπαδόπουλος, ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Alfred Rushaj, Υφυπουργός Οικονομικών της Αλβανίας και Erald Themeli, Επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αλβανίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που τάχθηκε υπέρ της κατάργησης αυτής: Η Ελλάδα ήταν πάντοτε θερμός υποστηρικτής των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Αλβανίας και υποστήριξε όχι μόνο την απόφαση των Τιράνων να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ, αλλά και την ανάγκη επαναβεβαίωσης της δέσμευσης της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των κρατών των Δ. Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα ανακοίνωσε την "AGENDA 2014", μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης στην ευρωπαϊκή οικογένεια όλων των φίλων και εταίρων μας στα Δ. Βαλκάνια, επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. Αναφερόμενος στην πρόσφατη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Αλβανία δεν έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι, μολονότι υπάρχουν ακόμη πολλά τα οποία θα πρέπει να γίνουν, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Αλβανίας σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993.

«Η Αλβανία μπορεί να υπερηφανεύεται για τις θετικές επιδόσεις της στην προσπάθειά της να εδραιώσει μία λειτουργική οικονομία της αγοράς, στην κατεύθυνση της μακροοικονομικής σταθερότητας και εναρμόνισης της νομοθεσίας της με την ευρωπαϊκή», τόνισε και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αλβανική και να μοιραστεί την τεχνογνωσία και εμπειρία από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Μπορούμε να προσφέρουμε υποστήριξη στην Αλβανία για να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της ΕΕ σε σημαντικούς τομείς, να συνεργαστούμε στην εφαρμογή προγραμμάτων του Οργάνου Προενταξιακής Βοήθειας (ΙΡΑ) και να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας στην εφαρμογή προγραμμάτων και σχεδίων που χρηματοδοτούνται από πολυμερείς αναπτυξιακούς οργανισμούς και άλλα οικονομικά ιδρύματα.

Ως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, ενδιαφερόμαστε για την επιτυχία της Αλβανίας. Για το λόγο αυτό συμπαρατασσόμαστε πλήρως με τις αναφορές στη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, στη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και το ιδιοκτησιακό, ανέφερε. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε στη συνέχεια την ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ αναπτυξιακή βοήθεια την οποία η Ελλάδα έχει παράσχει στην Αλβανία, το ΕΣΟΑΒ, καθώς και τους τομείς συνεργασίας στους οποίους η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως κοινωνικά και οικονομικά επενδυτικά σχέδια (ανάπτυξη των υποδομών, νέες τεχνολογίες κ.ά.), ανάπτυξη της υπαίθρου, καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή -με έμφαση στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- πολιτισμός, μετανάστευση κλπ.

Το 2009 η Ελλάδα ήταν ο 2ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία, ενώ σήμερα περίπου 270 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα, σε διάφορους τομείς όπως στις τηλεπικοινωνίες, τον τραπεζικό τομέα, τις κατασκευές, την ενέργεια και την υγεία. Παρά το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το ικανοποιητικό επίπεδο της ελληνο-αλβανικής οικονομικής συνεργασίας, υπάρχει πάντα χώρος για περαιτέρω διεύρυνσή της και την ανάληψη νέων κοινών πρωτοβουλιών σε σημαντικούς τομείς, όπως τη γεωργία, τις μεταφορές, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Rushaj ανέφερε ότι η Αλβανία τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει πολλά στον τομέα της οικονομίας και έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ έχει αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της. Αφού τόνισε ότι η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί ένα ασταθές επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες, επισήμανε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης την περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση των πολιτών, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγικότητα, την περαιτέρω αναβάθμιση των οδικών και ενεργειακών υποδομών, καθώς και τη δημιουργία ισχυρών και αξιόπιστων θεσμών για την εφαρμογή των νόμων της χώρας. Ο κ. Themeli παρουσίασε εκτενώς το νέο μοντέλο αναφορικά με τις ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Αλβανία και ΕΕ: Αποτελεσματική χρήση κοινοτικών κονδυλίων και διαχείριση έργων», το οποίο συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ALPHA BANK ALBANIA, Α. Γαλάτουλας, συμμετείχαν οι J. Tabaku, Υφυπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Αλβανίας, Γ. Τράντας, ΓΓ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και Θ. Γιαννακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας SYMPRAXIS LTD. Η κ. Tabaku, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πρωτοβουλία της «AGENDA 2014», ανέφερε ότι η χώρα της μέχρι σήμερα έχει λάβει κοινοτικά κονδύλια ύψους περίπου 565 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν το 2011 «όταν ελπίζουμε να λάβουμε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας».

Επισήμανε ότι έχει πραγματοποιηθεί σειρά μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τις προμήθειες, τις υποδομές και την εκπαίδευση και χαρακτήρισε θετικά τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας με την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ. Η κ. Tabaku ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της τονίζοντας ότι η Αλβανία λαμβάνει σήμερα μέτρα προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης και ότι πρόκληση για το μέλλον αποτελεί η σωστή λειτουργία των θεσμών που σχετίζονται με τους κοινοτικούς πόρους.

Ο κ. Τράντας έκανε μια ιστορική αναδρομή στην προενταξιακή πορεία της Ελλάδας, αναφέροντας ότι ουδέποτε έλαβε, σε αντίθεση με την Αλβανία, κοινοτικά κονδύλια πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά ούτε και είχε, ελέω δικτατορίας, το χρόνο να προετοιμαστεί διοικητικά για την αξιοποίησή τους κατά την ένταξη. Αφού ανέφερε ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αποτελεσματική χρήση των κοινοτικών κονδυλίων και τη διαχείριση των έργων, κατέληξε τονίζοντας τη βούληση της Ελλάδας να μεταδώσει την τεχνογνωσία και εμπειρία της στην Αλβανία.
Ο κ. Γιαννακόπουλος, αναφερόμενος και στην ελληνική εμπειρία, παρέθεσε σειρά τεχνικών, κυρίως, δράσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αλβανία για τη βέλτιστη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, πριν αλλά και μετά την ένταξή της στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που ακολούθησε, στο οποίο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Ilir Meta και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Ν. Πάζιος, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον των ελληνικών και αλβανικών εταιρειών για συνεργασία και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προσέγγιση, αλληλοκατανόηση και εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Αφού υπογράμμισε ότι τα θέματα που συζητούνται στο Φόρουμ είναι σημαντικά για την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, αναφέρθηκε και στις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών τις οποίες χαρακτήρισε «προνομιακές».

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή στην Αλβανία, ότι η Αθήνα έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει στα Τίρανα αναπτυξιακή βοήθεια ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε και την κατασκευή του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ και του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ στη χώρα. Ο κ. Πάζιος ανέφερε ακόμη ότι η αλβανική οικονομία έχει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χαρακτηριζόμενη από εξωστρέφεια και εκσυγχρονισμό και ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών της κυβέρνησης για αναβάθμιση των υποδομών της χώρας και επίλυση προβλημάτων, όπως το ιδιοκτησιακό. Ο κ. Ilir Meta στην ομιλία του, αφού χαρακτήρισε τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών «λαμπρές», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης και θα ορθοποδήσει, γεγονός σημαντικό για την Αλβανία και την περιοχή, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας και άλλων χωρών της Βαλκανικής.

Ο κ. Meta αναφέρθηκε στο ΕΣΟΑΒ και σε άλλα ελληνικά σχέδια στην Αλβανία, επισημαίνοντας την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων σε διάφορους στρατηγικούς τομείς της χώρας (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, υγεία, μεταφορές κ.ά.).Αναφερόμενος στη χώρα του, τόνισε ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι στο παρελθόν, αποτελεί -και με τη βοήθεια της Ελλάδας- μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους επενδυτές, διαθέτει πλέον σύγχρονη νομοθεσία αναφορικά με το επιχειρείν, ενώ οι πολίτες της -επίσης με την βοήθεια της Ελλάδας- μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς θεωρήσεις στο χώρο Σένγκεν.

Υπογράμμισε ακόμη τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, αλλά και την παρουσία Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι, έχοντας ενσωματωθεί στην κοινωνία, βοηθούν με τα εμβάσματά τους την Αλβανία και με τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα την ελληνική οικονομία. Ο κ. Meta ολοκλήρωσε αναφέροντας ότι το εν θέματι Φόρουμ αποτελεί προωθητικό παράγοντα για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στην Αλβανία θα βρουν ένα φιλικό περιβάλλον, αλλά και την πολιτική βούληση για την ανάπτυξη των σχεδίων τους.

Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν με τα πάνελ «Δημόσιες Προμήθειες στην ΕΕ» και «Συστήματα Πιστοποιήσεων, Διεθνείς Προδιαγραφές και Μοντέλα» με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Υφυπουργού Δημοσίων Έργων και Μεταφορών E. Noka, του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τιράνων N. Jaka, του Υφυπουργού Γεωργίας T. Thomaj, καθώς και εκπροσώπων του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.
απε
Bookmark and Share