Φουντώνουν τα μαύρα σενάρια για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Φουντώνουν τα μαύρα σενάρια για την Ελλάδα

Επισήμως στο μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία

Όπως αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες, εγκρίθηκε και επισήμως το βράδυ της Κυριακής από το Eurogroup η ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ, ύστερα από...σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει το Δουβλίνο. Το ποσό της έκτακτης δανειοδότησής της χώρας αναμένεται να κυμανθεί κάτω από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και θα οριστικοποιηθεί μετά την σχετική εισήγηση των στελεχών της γνωστής μας Τρόικας, τα οποία ήδη βρίσκονται στην Ιρλανδία. Η προσφυγή του "Κέλτικου Τίγρη" στην έκτακτη δανειοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους του και το ΔΝΤ, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια περί άμεσης χρεοκοπίας της χώρας μας και ειδικότερα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως προβλέπουν σε Κυριακάτικο άρθρο τους οι Financial Times.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δήλωσε ότι οι όροι του Μνημονίου που θα υπογράψει με την Τρόικα η Ιρλανδία θα επισημοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ θα περιλαμβάνουν σίγουρα τετραετές πρόγραμμα σκληρής λιτότητας "α λα ελληνικά". Επίσης, θα ληφθεί ειδική πρόνοια για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, από το οποίο εξάλλου προκλήθηκε και η κρίση. Ο μηχανισμός πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί την επόμενη άνοιξη, όταν και θα αρχίσει να ξεμένει από ρευστότητα η Ιρλανδία. Τα δάνεια θα είναι πιθανότατα τριετή και η Ελλάδα φυσικά δεν θα συμβάλλει, καθώς βρίσκεται και αυτή σε τεχνητή υποστήριξη από τους εταίρους της. Θα συμβάλλουν όμως με διμερή δάνεια η Σουηδία και η Βρετανία που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης (κάτι που δεν είχε συμβεί στη δική μας περίπτωση), ενώ η Ιρλανδία θα σταματήσει να παρέχει δάνεια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μνημονίου.
«Χαιρετίζει» το αίτημα της Ιρλανδίας η ΕΕ
Οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης και των 27 χωρών μελών της ΕΕ καλωσόρισαν σε γραπτή δήλωση τους το αίτημα που υπέβαλε η Ιρλανδία για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί οικονομίας της Ευρωζώνης και των 27 χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία είναι εγγυημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.Προβλέπεται ότι στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ιρλανδία θα χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθεροποίησης και ενδεχομένως από διμερή δάνεια τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία δήλωσαν την ετοιμότητα τους να συμβάλουν με διμερή δάνεια.
Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δοθεί στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος πολιτικής το οποίο θα διαπραγματευθούν οι ιρλανδικές αρχές με την Επιτροπή και το ΔΝΤ σε συνδυασμό με την ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα αυτό θα αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις της ιρλανδικής οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο. Θα βασίζεται στη δημοσιονομική προσαρμογή και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα προωθήσουν οι ιρλανδικές αρχές στο πλαίσιο της Τετραετούς Δημοσιονομικής Στρατηγικής την επόμενη εβδομάδα.
Η στρατηγική αυτή θα παράσχει όλες τις λεπτομέρειες της δέσμευσης της κυβέρνησης για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης ύψους 6 δισ. ευρώ το 2011 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014, κάτι που σημαίνει μια συνολική σταθεροποίηση 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια της τετραετίας, με ετήσια επανεξέταση.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές βάσεις της ιρλανδικής οικονομίας, η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος θα επιτρέψει την επιστροφή σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη διασφαλίζοντας την οικονομική και κοινωνική συνοχή.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης ένα ταμείο για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες σε κεφάλαια στον τραπεζικό τομέα. Σε συνέχεια των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Ιρλανδία για να αντιμετωπίσει την αντοχή του τραπεζικού τομέα, μια συνολική δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, θα συμβάλει στο να διασφαλίσει ότι ο τραπεζικός τομέας διαδραματίζει το ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μετά την έγκριση από την ιρλανδική κυβέρνηση, το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο ECOFIN και το Eurogroup, σε ευθυγράμμιση με τις εθνικές διαδικασίες, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Έτοιμο το ΔΝΤ να βοηθήσει την Ιρλανδία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία χορηγώντας της πολυετές δάνειο και θα ξεκινήσει "άμεσα" συνομιλίες για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν. "Μια ομάδα του ΔΝΤ που βρίσκεται ήδη στην Ιρλανδία για συνομιλίες για τεχνικά θέματα θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με τις ιρλανδικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στρος-Καν μετά το αίτημα του Δουβλίνου για χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνη η ΕΚΤ με τη χορήγηση βοήθειας στην Ιρλανδία
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καλωσόριζε το αίτημα της Ιρλανδίας για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Φρανκφούρτη. "Η ΕΚΤ συμφωνεί με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και την Ευρωζώνη ότι η παροχή βοήθεια στην Ιρλανδίας είναι δικαιολογημένη για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος και θα του επιτρέψει να εκτελέσει το ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας", προστίθεται στο κείμενο.

Στα 7 δισ. λίρες η βοήθεια της Βρετανίας στην Ιρλανδία
Η Βρετανία θα χορηγήσει περίπου 7 δισ. λίρες ως βοήθεια για την Ιρλανδία, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, μετά το αίτημα του Δουβλίνου για παροχή οικονομικής στήριξης, το οποίο έγινε δεκτό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και διμερή δάνεια προς την Ιρλανδία αλλά και η συνεισφορά του Λονδίνου στο "πακέτο" βοήθειας που θα συντονίσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το BBC ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει "έναν φίλο στην ανάγκη" του.

Bookmark and Share