Μία στις τρείς εισηγμένες στο χρηματιστήριο με ενδεχόμενο χρεοκοπίας! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Μία στις τρείς εισηγμένες στο χρηματιστήριο με ενδεχόμενο χρεοκοπίας!

Κορυφώνεται η αγωνία για περίπου 80 εισηγμένες με μέση κεφαλαιοποίηση από 10 έως 60 εκατ. ευρώ καθώς διεξάγουν αυτή την περίοδο σκληρές...διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Το σημαντικό είναι ότι οι επαφές διεξάγονται με 2 και 3 πιστώτριες τράπεζες κατά μέσο όρο και παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για να διασωθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις καθώς είτε δεν έχουν αξιόλογα πάγια περιουσιακά στοιχεία για να δεσμευθούν από τις τράπεζες είτε το business plan που έχουν δώσει στις τράπεζες δεν δημιουργεί ασφάλεια για τις τράπεζες.
Η ευκαιριακή αυτή τακτική έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων εξασθενεί τις ούτως ή άλλως οικονομικά αποδυναμωμένες επιχειρήσεις και φέρνει πολλές εταιρείες αντιμέτωπες με το φάσμα του επιχειρηματικού θανάτου.
Στην πράξη, όπως αναφέρουν πολλοί επιχειρηματίες, οι πόρτες των τραπεζών είναι ερμητικά κλειστές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν να προσφέρουν πρόσθετες εξασφαλίσεις.
Η κρίση πάντως, πέραν της αναποτελεσματικότητος μερίδας του τραπεζικού συστήματος, αναδεικνύει και το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, εσωστρεφείς, μη ανταγωνιστικές και μια επιχειρηματικότητα που δεν στηρίζεται στην καινοτομία και δεν μπορεί να σταθεί στις διεθνείς αγορές.
Οι υψηλοί φόροι, η ύφεση στην ελληνική οιονομία και η πτώση των τιμών όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Ελληνική επικράτεια από ακίνητα, ομόλογα, αυτοκίνητα έχει δημιουργήσει έναν τυφώνα που συρρικνώνει αξίες και στερεί τη χώρα από επενδύσεις.
bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share