«Το όνομα της ΠΓΔΜ είναι θέμα ταυτότητας» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

«Το όνομα της ΠΓΔΜ είναι θέμα ταυτότητας»

Το θέμα της «ταυτότητας» συνδέει με την ονομασία της χώρας του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος μιλώντας στην σκοπιανή Βουλή επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μ. Τσερβενκόφσκι ότι ήταν έτοιμη να αποδεχθεί υποχωρήσεις στο θέμα της ταυτότητας.

*Βέβαια τα .."μέντιουμ" του Greece Salonika είχαν διαβλέψει την επικείμενη στροφή Γκρουέφσκι από τις 22/4/2008:
  • "Τα Σκόπια,αργά αλλά σταθερά,αλλάζουν τακτική και ενώ εμείς αναλωνόμαστε -λανθασμένα- σε ονοματολογία,αυτοί θέτουν,αθόρυβα προς το παρόν,θέμα γλώσσας και έθνους, κάτι που, εκ των πραγμάτων, αλλάζει και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης.."
  • "..η νέα “γραμμή” των γειτόνων όχι μόνο έχει πολλά θετικά για τους ίδιους (καθώς μπορεί και συσπειρώνει το λαό, η ταυτότητα του οποίου υποτίθεται ότι μπαίνει σε κίνδυνο) αλλά -κυρίως- διότι γίνεται και εύκολα κατανοητή στο εξωτερικό, αφού ταυτίζεται με το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, μιας από τις βασικές αρχές του λεγόμενου σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου.."
  • http://greece-salonika.blogspot.com/2008/04/blog-post_7987.html
Ο κ. Γκρούεφσκι, που πιθανότατα θα έχει νέα συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου τη Δευτέρα στη Λιβύη, στο...περιθώριο της Συνάντησης ΕΕ - Αφρικής, δήλωσε ότι το κόμμα του «υπερασπίζεται το ζήτημα της γλώσσας» και υποστήριξε ότι το θέμα της «ονομασίας είναι ουσιαστικά ζήτημα ταυτότητας». Για να αποδείξει, μάλιστα, ότι το θέμα της ταυτότητας είναι ανοικτό από παλιά, επικαλέστηκε οθωμανικές απογραφές πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία.

Βολές
Στο θέμα της γλώσσας, το οποίο ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τις αναφορές σε «μακεδονική» γλώσσα της υπηρεσίας Ορολογίας του ΟΗΕ, ο κ. Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον προηγούμενο πρόεδρο της χώρας, Μ. Τσερβενκόφσκι, ότι είχε αποδεχθεί την πρόταση του κ. Νίμιτς (το 2005), η οποία κατά τον Σκοπιανό πρωθυπουργό δεν περιελάμβανε τη «μακεδονική γλώσσα».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται εκτός ευρωατλαντικών θεσμών, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί λύση, προκειμένου να εκλείψουν οι δυσκολίες για την ΠΓΔΜ και να μην απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντά της, συμπεριλαμβανόμενων και ζητημάτων που αφορούν την «εθνική ταυτότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share