"Ρετσινιά" ο τίτλος του "πρώην συμβασιούχου".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

"Ρετσινιά" ο τίτλος του "πρώην συμβασιούχου"..

Κλειστές θα βρουν τις πόρτες των εργοδοτών οι περισσότεροι συμβασιούχοι του Δημοσίου που θα αναζητήσουν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη της σύμβασής τους.

Οπως υποστηρίζουν επαγγελματίες επιλογής προσωπικού, η «θητεία» σε κάποιο πόστο του δημόσιου τομέα είναι...καλώς ή κακώς περισσότερο «ρετσινιά» παρά «ατού» στο βιογραφικό τους. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει μια στερεότυπη αντίληψη αρκετών, μεταξύ αυτών και πολλών εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, ότι όσοι απασχολούνται στο Δημόσιο έχουν χαμηλή παραγωγικότητα.
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία (πρόβλεψη προϋπολογισμού για 14,6% το 2011 από 12,1% φέτος) και τη μειωμένη ζήτηση από την πλευρά των εταιρειών (αγγίζει ακόμη και το 40% σε ορισμένους κλάδους) θα έχει ως αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για μία θέση να γίνει ακόμη πιο σκληρός.
Οι ευκαιρίες είναι λίγες. «Γενικά στην αγορά υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα θέσεων. Ακόμη και σε νορμάλ περιόδους η ελληνική αγορά εργασίας δεν μπορούσε να απορροφήσει το σύνολο των στελεχών που είχαν μείνει εκτός. Πόσω μάλλον τώρα, εν μέσω κρίσης» αναφέρει ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, επικεφαλής της εταιρείας επιλογής ανώτατων στελεχών Egon Zehnder.
Ομως κάποιος που θα βγει τώρα στο «κυνήγι» για μια θέση στον ιδιωτικό τομέα είναι πιθανό να υστερεί και σε κάτι ακόμη. «Υπάρχουν ήδη αρκετοί πεπειραμένοι και αξιόλογοι εργαζόμενοι εκτός αγοράς εργασίας, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφών που σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται για να μπει κανείς και πάλι στο παιγνίδι» εξηγεί ο Μάνος Πανώριος, partner στην εταιρεία επιλογής στελεχών Stanton Chase.
Σύμφωνα με τη Μάρω Μπανάκου, επικεφαλής στην εταιρεία επιλογής προσωπικού Creme de la Creme, πολλοί σημερινοί συμβασιούχοι του Δημοσίου θα κληθούν να ανακαλύψουν εκ νέου την καριέρα τους. «Η ειδικότητα "διοικητικός υπάλληλος" δεν σημαίνει πολλά στον ιδιωτικό τομέα. Μια λύση ενδεχομένως να είναι να στραφούν σε θέσεις στο merchandising, στις πωλήσεις, στη διοίκηση παραγωγικών μονάδων ή ακόμη και των ανειδίκευτων εργατών.»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα στελέχη επιλογής προσωπικού, θα αντιμετωπίσουν όσοι δεν έχουν άλλη προϋπηρεσία πέραν της θέσης τους στο Δημόσιο και η ηλικία τους ξεπερνά τα 45 έτη. Δύσκολα θα είναι και για τους νέους οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να εξειδικευτούν σε κάποιο αντικείμενο εργασίας. Ομως και η πολλή εξειδίκευση βλάπτει ειδικά αν πρόκειται για κάποια θέση που δεν έχει «αντίκρισμα» στον ιδιωτικό τομέα, π.χ. υπάλληλος πρωτοκόλλου.
Σχετικά πιο εύκολα θα απορροφηθούν στον ιδιωτικό τομέα αυτοί που διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γνωρίζουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαθέτουν κάποια πιστοποίηση χειρισμού μηχανημάτων, έχουν ολιγόμηνη «θητεία» στο Δημόσιο αλλά και πρότερη εργασιακή εμπειρία..
Ελ.Τριανταφύλλου
Πηγή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Bookmark and Share