Kοινό μέτωπο φαίνεται να συγκροτούν οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα εργατικά συνδικάτα, προκειμένου να...αποτρέψουν τη διάταξη για μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των οργανώσεων, η οποία περιλαμβάνεται τόσο στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, όσο και στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2011. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδροι της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ κατόπιν συναντήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών, οργανώνουν την κοινή αντεπίθεσή τους, με παρέμβαση ακόμη και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς η υλοποίηση της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγεί ουσιαστικά σε αδρανοποίηση των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), αλλά και στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με την καταβολή χαμηλών μισθών.
Οι παραγωγικές τάξεις φαίνεται να εκτιμούν ότι η απότομη μετάβαση της οικονομίας από ένα σφικτό εργασιακό πλαίσιο, σε καθεστώς πλήρους ευελιξίας στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει σε ισχυρούς κραδασμούς που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν. Οι θεσμικοί φορείς των επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μείωση από εδώ και πέρα του διαθέσιμου εισοδήματος θα έχει πολλαπλάσια αρνητική επίδραση στη ζήτηση, η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές απώλειες σε σχέση με το πρόσκαιρο όφελος που θα είχε μια απότομη μείωση μισθών. Eτσι θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τα μισθολογικά κεκτημένα των εργαζομένων, καθώς η αγοραστική δύναμη των μισθωτών έχει μειωθεί αρκετά με αποτέλεσμα καθημερινά να οδηγούνται σε λουκέτα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της μείωσης του τζίρου τους.
Στόχος των κοινωνικών εταίρων είναι έως το τέλος του έτους να έχουν καταφέρει να παρέμβουν συντονισμένα, ώστε να μη συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη πρόταση στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε διαφορετική περίπτωση η εφαρμογή της διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη κι αν υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος:
Oσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς και όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζομένους τους.
Θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων», αυτών που θα εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου ή του επαγγέλματος και εκείνων που δεν θα τις εφαρμόζουν.
Επισημαίνεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους και είχαν αιτιολογήσει τη θέση τους και το συγκεκριμένο ζήτημα πριν έναν μήνα, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά υπό τον καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη. Μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν την επομένη των ανακοινώσεων, από τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, οι οποίοι έσπευσαν να συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.
Νέος κύκλος συζητήσεων
Εν τω μεταξύ η κ. Κατσέλη κατάφερε να κερδίσει τη μάχη να υπερισχύουν υπό όρους οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών. Eτσι εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να οριστούν οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρηματίες πριν προβούν σε μειώσεις μισθών. Η υπουργός Εργασίας σχεδιάζει να ισχύσει το μέτρο μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις για την αποφυγή λουκέτων και να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής (1+1 χρόνο) και όριο αποκλίσεων, έτσι ώστε οι νέοι μισθοί να μην πέφτουν κάτω από την ΕΓΣΣΕ.
Σύμφωνα με κύκλους του Yπουργείου Εργασίας με τη νέα ρύθμιση:
• Οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές θα γίνει όχι ανέλεγκτα, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά κάτω από όρους και διαδικασίες. Είναι, έτσι, στα χέρια του ελληνικού Κοινοβουλίου με νομοθετική πρόταση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους ο προσδιορισμός αυτών των όρων.
• Διασφαλίζεται πλέον ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το «πάτωμα» για τις αποδοχές των εργαζομένων.
Ο ΟΜΕΔ σε διαβούλευση
Eως τις 5 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέσω διαδικτύου το νομοσχέδιο για τη νέα λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας χωρίς αλλαγές από το προσχέδιο, για την κατάρτιση του οποίου συμφώνησαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Στο νομοσχέδιο διατηρείται η εξουσία του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας να επεμβαίνει στο σύνολο των εργασιακών θεμάτων μιας κλαδικής ή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δεν περιορίζεται ο παρεμβατικός του ρόλος μόνο στο θέμα του βασικού ημερομισθίου ή /και βασικού μισθού, μέσω του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον ΟΜΕΔ. Το συγκεκριμένο θέμα έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις αφού είναι μεγάλο το εύρος των θεμάτων που ρυθμίζονται μέσω των συλλογικών συμβάσεων. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΜΕΔ στις περιπτώσεις των επιχειρησιακών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων θα μπορεί να ρυθμίζει μόνο τον βασικό μισθό ή το ημερομίσθιο.
Αργυρώ Μαυρούλη
Post Top Ad
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
«Μέτωπο» εργαζομένων- εργοδοτών κατά τρόικας..