Την έκδοση ευρωομολόγων μελετά τώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όπως διαβάσαμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης πριν από λίγες ημέρες.
Η ιδέα δεν είναι καινούργια.
Την είχε...ρίξει στο τραπέζι, ήδη από τις αρχές του 2009, ο τότε Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, καθώς ήδη τα spreads των ελληνικών ομολόγων ανέβαιναν και υπήρχαν διάχυτες εκτιμήσεις για την επερχόμενη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη.
Σε ανύποπτο χρόνο το πρακτορείο Ρόιτερς τον Δεκέμβριο του 2008 προέβλεπε, με βάση ρεπορτάζ και δηλώσεις ανθρώπων της... αγοράς, ότι η διεθνής πιστωτική κρίση σύντομα θα εξελισσόταν σε κρίση της ευρωζώνης καθώς θα έφερνε στην επιφάνεια τις εγγενείς αδυναμίες της ΟΝΕ.
Ο Στάινμπρουκ άλλωστε, όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος στο πρόσφατο βιβλίο του, φέρεται να γνώριζε πολύ καλά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας και ότι το όποιο ελληνικό πρόβλημα δεν θα περιοριζόταν αλλά θα επεκτεινόταν αργά ή γρήγορα και στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Η ιδέα της έκδοσης κοινού ευρωομολόγου είναι πολύ παλιά και την είχε ήδη προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ στις αρχές της δεκαετίας του '90, για να εισπράξει την άρνηση της Γερμανίας.
Δεν είναι σίγουρο το κατά πόσον η έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου θα βοηθούσε να μετριαστεί ενδεχομένως η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση. Σίγουρα θα έδειχνε ότι η ΕΚΤ και η ευρωζώνη σκέπτονται εμπράκτως πως να βοηθήσουν και όχι πώς να σπρώξουν στη γωνία ένα κράτος-μέλος, οδηγώντας το στη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εγχείρημα της ΟΝΕ.
Κι όμως, η μόνη μάχη που δόθηκε όταν η ελληνική κρίση έδειχνε απειλητικά τα δόντια της ήταν το... άσφαιρο πιστόλι στο τραπέζι και το «λεφτά υπάρχουν»: Τώρα και στις τσέπες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που, σαν να μην τους έφτανε η ήδη υπαρκτή εργασιακή ζούγκλα, καλούνται να απεμπολήσουν και ό,τι έχει απομείνει από το περιώνυμο «κοινωνικό συμβόλαιο»...
Post Top Ad
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Μήπως μας δουλεύουν οι ..κομισάριοι;