Με νέα εξωτερική εμπορική πολιτική «επιτίθεται» η Ε.Ε. στη διεθνή αγορά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Με νέα εξωτερική εμπορική πολιτική «επιτίθεται» η Ε.Ε. στη διεθνή αγορά

OI Ελληνες και οι αλλοι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες, τα επόμενα χρόνια, πρέπει κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι τα...επίπεδα ανάπτυξης στο εξωτερικό, ιδίως στην ανατολική και τη νότια Ασία, θα είναι υψηλότερα.
Εως το 2015 το 90% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα παράγεται έξω από την Ευρώπη, με το ένα τρίτο στην Κίνα.
Eως το 2030 οι αναπτυσσόμενες και οι αναδυόμενες χώρες είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι ποσοστού μικρότερου του 50% σήμερα. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαφοροποιεί την εκτός συνόρων εμπορική της πολιτική και την προσαρμόζει με τρόπο που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται με επιτυχία στις ξένες αγορές.
Η γενική τοποθέτηση των αρμοδίων της Ε.Ε., όπως αυτές καταγράφονται σε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει μια ανοιχτή οικονομία, γιατί αυτό είναι προς όφελος όλων, αλλά παράλληλα να επαγρυπνά, ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντά της από αθέμιτες, εμπορικές πρακτικές και καταχρήσεις αυτής της πολιτικής της από άλλες χώρες.
Εξάλλου, μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ενισχύει και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα εμπορικά θέματα, και τη νέα υπηρεσία, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, με αντιπροσωπείες της Ε.Ε. σε 136 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προωθήσει την παρουσία των επιχειρηματιών των 27 κρατών-μελών της σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως δεν το έχει πράξει έως τώρα.

Τι θα κάνει η Ε.Ε. Ντόχα και ΣΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενεργήσει τόσο σε πολυμερές επίπεδο, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όσο και διμερώς. Η Ντόχα παραμένει η κύρια προτεραιότητα. Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά πως το διμερές δεν είναι εχθρός του πολυμερούς. Iσως, μάλιστα, να ισχύει περισσότερο το αντίθετο: η απελευθέρωση ενισχύει την απελευθέρωση.
Για τον λόγο αυτό θα κατευθύνει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της στη σύναψη ισορροπημένων Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ) που είχε καθορίσει ως προτεραιότητα η Επιτροπή στη στρατηγική της για την Ευρώπη στον κόσμο. Μια πρώτη σημαντική επιτυχία, αναφέρει η Επιτροπή, είναι πολύ κοντά, με την έγκριση της συμφωνίας με τη Νότια Κορέα. Hταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνουν οι αρμόδιοι της Επιτροπής, και δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις πως οι παραχωρήσεις που θα ζητηθούν από την Ε.Ε. και τα ανταλλάγματα που θα χρειαστούν για τις επόμενες συμφωνίες θα είναι ακόμη πιο σημαντικά.
Συγχρόνως, η Ε.Ε. θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του γύρου της Ντόχα, που παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις και για την περαιτέρω ενίσχυση του ΠΟΕ.
Επίσης, η Ε.Ε. θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, την Ιαπωνία μέσω των φόρουμ που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, πρώτιστη επιδίωξη θέτει την αντιμετώπιση των μη δασμολογικών εμποδίων που παρακωλύουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, κυρίως μέσω της συνεργασίας σε κανονιστικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κίνα, που είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε., είναι πηγή όχι μόνο σημαντικών ευκαιριών αλλά και προκλήσεων. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων η Ε.Ε. πιέζει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη προσχώρηση της Κίνας στη Συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (ΣΔΣ), με βάση μια φιλόδοξη προσφορά η οποία ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κίνα κατά την προσχώρησή της στον ΠΟΕ.
Bookmark and Share