Η Ελλάδα ή η ..Γερμανία τελικά οδεύει εκτός της ευρωζώνης; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα ή η ..Γερμανία τελικά οδεύει εκτός της ευρωζώνης;

O Hans –Werner Sinn είναι ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IFO και παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις κοινωνικές συνιστώσες του δημοσιονομικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε η χώρα.

Μέσα από σχετικές δηλώσεις του σήμερα σε πορτογαλική εφημερίδα...
προσδιόρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως αναγκαία με το επιχείρημα ότι το βάρος των τόκων είναι δυσβάσταχτο για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει έστω και αν επιβαρυνθούν τόσο οι γαλλικές, όσο και οι γερμανικές τράπεζες. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ο Hans – Werner Sinn είναι εκείνος, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβρη σε άλλες του δηλώσεις προειδοποιούσε ότι η συνεχής επιβολή μέτρων λιτότητας που επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο. Τότε ο Γερμανός Werner Sinn ήταν εκείνος ο οποίος εκτιμούσε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να αποτρέψουν την χρεοκοπία, εκτιμώντας ότι η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης είναι το στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε εμφυλιοπολεμική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ σημείωνε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα αποτελούσε λιγότερο επώδυνη διαδικασία προσπάθειας αποφυγής των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όπως επίσης τόνισε ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτέλεσε το μέσο αποφυγής της πτώχευσης στην οποία νομοτελειακά οδηγούταν η Ελλάδα.
Τώρα ο ελληνο – γερμανικός πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση. Οι δηλώσεις Παπανδρέου και η απάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Ο γερμανικός πολιτικός παράγοντας αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως πρωταγωνίστρια σε αρχαία τραγωδία. Η δήλωση της Άγκελας Μέρκελ ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν λανθασμένη, αλλά αποτέλεσε και προϊόν πολιτικής ανευθυνότητας, δημιουργεί το εξής ερώτημα: Η Γερμανία θέλει την έξοδο της Ελλάδας ή την δική της έξοδο από την ευρωζώνη;
Η γερμανική επιμονή για την ανελαστική τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η άρνηση της αποδοχής της παράτασης εκ των πραγμάτων «παίζουν» επάνω στις δύο αυτές προοπτικές. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επιτέθηκε ευθέως στην κ. Μέρκελ και με σαφήνεια περιέγραψε την γερμανική στάση απέναντι σε άλλες οικονομίες της Ευρώπης σημειώνοντας με έμφαση ότι η ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας έναντι των χρεωμένων χωρών είναι δυνατόν να οδηγήσουν ορισμένα κράτη στην χρεοκοπία. Το νέο ερώτημα είναι το εξής: Για ποιον λόγο οι δηλώσεις Παπανδρέου προκαλούν εκνευρισμό στην κα Μέρκελ; Άραγε δεν ήταν τα απόρρητα έγγραφα των Γερμανών αξιωματούχων εκείνα τα οποία σημείωναν ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προορισμοί διακοπών, άρα η θέση τους είναι, μοιραία εκτός ευρωζώνης; Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι ακόμη και αν μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση Παπανδρέου έπεφτε, αν ο Έλληνας πρωθυπουργός οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τα ταμεία θα παρέμεναν άδεια. Άρα η θέση τους περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι πάγια και δύσκολα θα αλλάξει, όταν μάλιστα η κα Μέρκελ εισάγει, πραγματοποιώντας επίθεση στους Σοσιαλδημοκράτες, στον πολιτικό της λόγο την μικροπολιτική.
Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα … η δήλωση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος Καν ότι «η νίκη του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση, με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγινε κατανοητό» προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στην Γερμανία. Άλλωστε η επιβεβαίωση οποιουδήποτε σεναρίου αποσταθεροποίησης θα ήταν «βούτυρο στον ψωμί» στα σχέδια των Γερμανών για ριζικές τροποποιήσεις στου status quo στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Αν η Ελλάδα δεν ενδώσει στις πιέσεις ποια θα είναι η συνέχεια; Μήπως η απόπειρα επιστροφής της γερμανικής οικονομίας στο Μάρκο;
Δ.Μ.
Bookmark and Share