Mεταδίδει το Reuters:
"Για μία χώρα της οποίας τα προβλήματα προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ελλάδα έχει προσελκύσει περιορισμένο σχετικά ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια-γύπες που...συνήθως αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες σε προβληματικές οικονομίες. Μια σειρά ελληνικών ιδιομορφιών έχει αποθαρρύνει τα εξειδικευμένα funds, που συνήθως σπεύδουν να εκμεταλλευθούν παρόμοιες καταστάσεις. Τώρα, όμως, κάνει την εμφάνισή της μια νέα κατηγορία εγχώριων επενδυτών που αψηφά τα προβλήματα αυτά.
Η Lead Finance, μια ελληνική εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων, συστήνει το πρώτο εξειδικευμένο fund που θα αγοράζει χρέος ή θα παρέχει ενέσεις ρευστότητας σε ελληνικές εταιρίες.
Με δεσμεύσεις χρηματοδότησης συνολικού ύψους 180 εκατ. δολαρίων από έξι αμερικανικά κεφάλαια, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, το fund παραμένει "μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς", είπε ο Χάρης Σταμούλης, διευθύνων σύμβουλος της Lead Finance.
Ωστόσο, ο Σταμούλης προσδοκά ότι η Lead θα έχει την πολυτέλεια να διαλέξει τις καλύτερες ευκαιρίες ανάμεσα στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. "Υπάρχουν πολλές καλές εταιρίες με καλές υποδομές και πολύ κακούς ισολογισμούς", είπε.
"Με τη συμμετοχή κεφαλαίων όπως τα δικά μας, και μετά από την εξυγίανσή τους, οι εταιρίες αυτές θα μπορούσαν να παίξουν περιφερειακό ρόλο στη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική".
Ευρωπαίοι πολιτικοί εξέφρασαν νωρίτερα φέτος ανησυχία για την πιθανή εμπλοκή hedge funds στην ελληνική κρίση. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde έφτασε μάλιστα να προειδοποιεί τα hedge funds να μην εκματαλλευτούν την κρίση για να κερδοσκοπήσουν. Παρ'όλα αυτά, ο αριθμός των hedge funds που πήγαν να κλείσουν deals με προβληματικές ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις είναι αναπάντεχα μικρός.
Οι μεγάλοι, διεθνείς παίκτες αποθαρρύνονται από το μικρό μέγεθος που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι δανειακές τους υποχρεώσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των εταιρικών χρεών βρίσκεται στα χέρια ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δεν έχουν συνηθίσει να χειρίζονται αναδιαρθρώσεις χρέους. Επιπλέον καλούνται να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός νέου πτωχευτικού κώδικα που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα.
Οι ευκαιρίες γίνονται ακόμα πιο σπάνιες εξαιτίας της απροθυμίας των ελληνικών τραπεζών να διαγράψουν εταιρικά χρέη, λόγω της ήδη μεγάλης έκθεσής τους σε προβληματικά κρατικά ομόλογα.
"Υπάρχει ακόμη τόση αβεβαιότητα με την κρίση χρέους, που οι τράπεζες δεν θέλουν να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές προτού σιγουρευτούν τί θα συμβεί", εξήγησε ο Σταμούλης.
Η ελληνική αγορά σίγουρα δεν πάσχει από έλλειψη προβληματικών χρεωγράφων. Οι επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα. Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υποχώρησε κατά 2,2% το Σεπτέμβριο έναντι 5% το Δεκέμβριο του 2009.
Η μεγαλύτερη συρρίκνωση παρατηρείται στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και τις μεταφορές - αν και ο δανεισμός προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι διεθνείς επενδυτές και σύμβουλοι αναδιάρθρωσης δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την εγχώρια αγορά.
"Ένα πρόβλημα για τους επενδυτές είναι ότι (η αγορά της Ελλάδας) τείνει να είναι κλειστή -- δεν διαπραγματεύεται πολύ χρέος και οι επιχειρήσεις έχουν χρόνιες και στενές σχέσεις με εγχώρια ή διεθνή πιστωτικά ιδρύματα", είπε ο Simon Davies της Blackstone.
Το μόνο που έχει τραβήξει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών της αγοράς είναι συμφωνίες-μαμούθ διεθνούς βεληνεκούς.
Η αναδιάρθρωση της Wind Hellas προσέλκυσε συμβούλους όπως η Morgan Stanley, η Alvarez & Marsal και η Moelis καθώς και άλλα ξένα funds που τελικά εξαγόρασαν την επιχείρηση τον Οκτώβριο.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο, η οποία ανάγκασε τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Naguib Sawiris να παραχωρήσει τον έλεγχο του ομίλου, δεν είναι αντιπροσωπευτική γιατί διέπεται από την αγγλική νομοθεσία και διεκπεραιώθηκε στα βρετανικά δικαστήρια.
Το 2007 η Ελλάδα εισήγαγε νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης μιας εταιρείας, αντί να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Ωστόσο, οι διεθνείς επενδυτές νοιώθουν άβολα όταν αναγκάζονται να κινηθούν σε άγνωστο γι' αυτούς νομικό πλαίσιο.
"Ακόμη και αν έχεις ένα καλό νόμο, αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα εφαρμοστεί σωστά... είσαι λιγότερο πρόθυμος να τον χρησιμοποιήσεις", είπε συνέταιρος σε διεθνή δικηγορική εταιρία με έδρα την Ελλάδα που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Ωστόσο, οι διεθνείς επενδυτές και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα μόλις η χώρα αρχίσει να εφαρμόζει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
"Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να αντλήσει κεφάλαια προκειμένου να βγει από την δύσκολη θέση της", είπε ο Davies. "Θα χρειαστούν διεθνή κεφάλαια γι' αυτό", πρόσθεσε".
Post Top Ad
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
"Funds παρέχουν ρευστότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις"