Αποκλεισμένη η Αlpha Bank από τη διατραπεζική αγορά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αποκλεισμένη η Αlpha Bank από τη διατραπεζική αγορά


Ορατός είναι ο κίνδυνος περιθωριοποίησης της Αlpha Bank μετά την επιτυχή έξοδο που πραγματοποίησαν οι δύο βασικοί της ανταγωνιστές, Εθνική και Εurobank στη διατραπεζική αγορά.

Η Alpha, σύμφωνα με πληροφορίες...σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ενεργοποιήσει νέες γραμμές χρηματοδότησης από τη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα η ρευστότητά της να εξαρτάται πλήρως από τη «γενναιοδωρία» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Η νέα πραγματικότητα που αρχίζει να διαμορφώνεται στην ελληνική τραπεζική αγορά οδηγεί σε μειονεκτική θέση την Alpha Bank, καθώς κινδυνεύει να μετατραπεί σε ουραγό, όταν ξεκινήσει και πάλι η κούρσα των χορηγήσεων.
Η Αlpha Bank, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, παραμένει προσκολλημένη στις παλιές γραμμές χρηματοδότησης που διέθετε προ του Μνημονίου, το οποίο σηματοδότησε τον αποκλεισμό όλων των ελληνικών τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά. Μόλις προσφάτως η Εθνική κατόρθωσε, μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ν’ ανοίξει νέες γραμμές χρηματοδότησης ύψους 4,7 δισ. ευρώ.
Σε μικρότερη κλίμακα και μετά από «φιλότιμες» προσπάθειες, και η Εurobank έκλεισε συμφωνίες με τη Νomura και άλλες τράπεζες Οι δύο αυτές τράπεζες αποκτούν έτσι ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Alpha, καθώς είναι πλέον σε θέση να κινηθούν επεκτατικά στον τομέα των χορηγήσεων. Ήδη τα στοιχεία για το εννεάμηνο που πρόκειται να ανακοινωθούν συντόμως, θα καταδεικνύουν ότι η Αlpha, ακολουθώντας υπερσυντηρητική πολιτική εμφανίζει υστέρηση στον τομέα των χορηγήσεων.
Η εξέλιξη αυτή η οποία μπορεί να οφείλεται σε μία συνειδητή επιλογή της διοίκησης, μετατρέπεται σταδιακά σε αναγκαιότητα ελλείψει επαρκούς ρευστότητας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Alpha κινδυνεύει να χάσει μερίδια σε κρίσιμα τμήματα της αγορά, όπως είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια.
Παρά την συντηρητική πολιτική που ακολουθείται, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Alpha δεν είναι από τα υγιέστερα (και έχει επιδεινωθεί, όπως και των υπολοίπων τραπεζών, λόγω της κρίσης), γεγονός που αντανακλάται στις υψηλές προβλέψεις που έχει υποχρεωθεί η διοίκηση της τράπεζας να εγγράψει στους ισολογισμούς της.

Τα ομόλογα
Πάντως στο νέο τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται συν τω χρόνω μετά την «καταιγίδα της χρεοκοπίας», η Alpha εμφανίζεται αποδυναμωμένη σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες.
Μπορεί το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει να είναι σχετικά περιορισμένο, μόνο 4,6 δισ. ευρώ, αλλά οι κίνδυνοι από την διαφαινόμενη επιμήκυνση του χρέους δεν έχουν ακόμη πλήρως αποτυπωθεί στα αποτελέσματά της. Και τούτο γιατί από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, μόνο 600 εκατ. ευρώ αποτιμώνται σε τρέχουσες - αγοραίες τιμές. Οι ζημιές που έχει υποστεί η τράπεζα από το κομμάτι αυτό έχουν ήδη ενσωματωθεί στα αποτελέσματά της. Όμως, οι μεγαλύτερες απώλειες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων παραμένουν ante portas.Πηγή οικονομική εφημερίδα Ισοτιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share