Στα 28 δισ. ευρώ έφτασε το ύψος των «κόκκινων δανείων» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Στα 28 δισ. ευρώ έφτασε το ύψος των «κόκκινων δανείων»

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για περίπου 8.000 νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτημα εξώδικης τακτοποίησης των οφειλών τους και ένταξής τους στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι εκτιμήσεις...από τις τράπεζες δεν αποκλείουν μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, που ενεργοποιείται η διαδικασία προσφυγής στα Ειρηνοδικεία, ο αριθμός των αιτήσεων να προσεγγίσει σταδιακά τις 10.000. Τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στη ρύθμιση δεν είναι παρά μικρό μόνο μέρος αυτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ομαλή αποπληρωμή των δανείων τους, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 350.000.
Πρόκειται για νοικοκυριά που καθυστερούν στην αποπληρωμή της μηνιαίας δόσης τους για πάνω από τρεις μήνες και οι οφειλές των οποίων είτε έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση είτε έχουν καταστεί οριστικά ληξιπρόθεσμες. Σημειώνεται ότι ο όγκος των αναχρηματοδοτήσεων για το 2010 υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων, ύψους 261 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το ύψος των δανείων που ρυθμίστηκαν ήδη στα 40 δισ. ευρώ περίπου.
Παρά τις γενναίες αναχρηματοδοτήσεις, οι οφειλές που βρίσκονται στο κόκκινο διαμορφώνονται σήμερα περίπου στα 26,1 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτά προστεθούν και οι ακάλυπτες επιταγές, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ, το συνολικό ύψος των «κόκκινων δανείων» διαμορφώνεται σε 28 δισ. ευρώ.
Η εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες δείχνει ότι το πρόβλημα θα ενταθεί το 2011 και, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιθανότητα να αθετήσει κάποιος τις δανειακές τους υποχρεώσεις είναι αυξημένη, ακόμα και αν μέχρι σήμερα ήταν απόλυτα συνεπής στην εξόφλησή τους. Η πιθανότητα αθέτησης είναι συνάρτηση του αριθμού των δανείων που έχει κάποιος και αυξάνεται γεωμετρικά γι’ αυτούς που έχουν πέντε δάνεια και πάνω. Ετσι εάν κάποιος έχει μόνο ένα δάνειο, η πιθανότητα να πάψει να το αποπληρώνει κανονικά είναι 4% και εκτινάσσεται στο 14% για εκείνον που έχει πέντε δάνεια και στο 24% για εκείνον που έχει δέκα δάνεια, ακόμα και εάν τα αποπληρώνει όλα κανονικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος δανείων που έχει κάθε νοικοκυριό είναι περίπου 2,5 δάνεια, αλλά μεταξύ αυτών έχουν εντοπιστεί και λίγες περιπτώσεις που έχουν 50 (!) δάνεια. Τα στοιχεία πάντως από τις τράπεζες δείχνουν ότι εάν η δόση ενός δανείου μειωθεί στο μισό, ο πελάτης διευκολύνεται στην αποπληρωμή του και γίνεται ενήμερος, επιτρέποντας τελικώς και στην τράπεζα να εισπράξει την απαίτησή της και να αποφύγει τη διαγραφή του δανείου.

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη των επισφαλειών το 2011 κάνουν λόγο για το 12% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων, που σήμερα διαμορφώνεται στα 261 δισ. ευρώ, εκτίμηση που ανεβάζει τα κόκκινα δάνεια στα 32 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο. Αν και στην κορυφή των επισφαλειών βρίσκονται τα δάνεια των νοικοκυριών με αιχμή τα καταναλωτικά δάνεια, αυξητική είναι και η τάση των καθυστερήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια, οι επισφάλειες των οποίων διαμορφώνονται κοντά στο 8%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των καθυστερήσεων για τα δάνεια που έχει δώσει το ΤΕΜΠΜΕ μέσα από τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο δανειοδοτήσεων του 2009, τα οποία είχαν δοθεί με κριτήριο τη διετή κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία του Τειρεσία δείχνουν επίσης ότι, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, περίπου το ένα τρίτο από αυτούς που διαγράφηκαν από τη μαύρη λίστα, κάνοντας χρήση της γενικής αμνηστίας που έδινε ο νόμος 3816/ 2010, αθέτησε εκ νέου κάποια υποχρέωσή του, με συνέπεια την επανένταξή του στη λίστα.

Σημειώνεται ότι με βάση τη γενική αμνηστία, 54.000 δεδομένα αθέτησης υποχρεώσεων, δηλαδή σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, ακόμη και κατασχέσεις ή πλειστηριασμοί, διαγράφηκαν υποχρεωτικά από τα αρχεία του Τειρεσία, καθώς οι 32.000 οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είχαν δημιουργήσει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, έσπευσαν και τις τακτοποίησαν μέσα στο χρονικό περιθώριο των τριών μηνών που όριζε ο σχετικός νόμος.
Πηγή: Καθημερινή, Ευγενία Tζωρτζη
Bookmark and Share