Μαύρα μαντάτα για την απασχόληση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 καταγράφει έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower, καθώς ο...δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο -15%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας που παρουσιάστηκε την Τρίτη, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 Ελλήνων εργοδοτών, το 8% αναμένει αύξηση των απασχολούμενων, το 23% προβλέπει μείωση και το 65% δεν αναμένει καμία μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί κατά το επόμενο τρίμηνο.
Αποτελέσματα ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι κατά το προσεχές τρίμηνο ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί. Οι δυσχερέστερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την απασχόληση καταγράφονται από τους εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -34%.
Σύμφωνα με τους εργοδότες, δυσοίωνες είναι επίσης οι προοπτικές προσλήψεων για όσους θα αναζητήσουν εργασία στους τομείς της Μεταποίησης και του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -27% και -20% αντίστοιχα.
Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις τόσο για τον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όσο και για τον τομέα των Κατασκευών, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να καταγράφονται στο -13% και -12% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας εκτιμούν ότι ο ρυθμός προσλήψεων θα παραμείνει αμετάβλητος, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο 0%.
Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών όσον αφορά τις προοπτικές προσλήψεων κατά το Α’ Τρίμηνο του 2011 και για τις δύο περιφέρειες. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής διαμορφώνονται στο απαισιόδοξο -16%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται στο -12%.
Διεθνείς Συγκρίσεις
Σχεδόν 64.000 εργοδότες από 39 χώρες συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower, με στόχο τον προσδιορισμό των τάσεων της απασχόλησης για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2011. Οι εργοδότες σε 32 από τις 39 χώρες , αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν, σε ποσοστά που ποικίλουν από χώρα σε χώρα.
Οι εργοδότες στην Ινδία, την Κίνα, την Ταϊβάν, τη Βραζιλία, την Τουρκία και τη Σιγκαπούρη αναφέρουν τις υψηλότερες προοπτικές προσλήψεων αυτού του τριμήνου. Οι χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων παγκοσμίως, και μάλιστα αρνητικές, αναφέρονται από τους εργοδότες στην Ελλάδα, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Ρουμανία. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν οι προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται βελτιωμένες σε 28 από τις 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του G7 (Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Μάλιστα, για τις συγκεκριμένες χώρες ο δείκτης της απασχόλησης εμφανίζεται σταθερός ή αυξημένος τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και με το προηγούμενο τρίμηνο.
Post Top Ad
Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Ως το -34% οι προοπτικές απασχόλησης το α' τρίμηνο του 2011..