Αποφάσεις για την απασχόληση έλαβαν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Αποφάσεις για την απασχόληση έλαβαν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ

Αποφάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης έλαβαν οι υπουργοί Απασχόλησης των κρατών-μελών της ΕΕ, κατά τη σημερινή τους σύνοδο, στην οποία παρέστη και η Λούκα Κατσέλη.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι...
υπουργοί προχώρησαν στον απολογισμό των εργασιών πάνω στην οδηγία για τη Μητρότητα. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου διαφώνησε με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επέκταση της αδείας μητρότητας σε 20 εβδομάδες. Η Λούκα Κατσέλη ζήτησε την συνέχιση του διαλόγου, με στόχο την εξεύρεση ρεαλιστικού συμβιβασμού, εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει αδιέξοδο ανάμεσα στις σχέσεις του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Οι υπουργοί συζήτησαν για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα εξασφαλίσουν την επάρκεια στις συνταξιοδοτικές παροχές και την ευρωστία των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Επίσης, αποφάσισαν την υιοθέτηση συμπερασμάτων πάνω στον άξονα της σμίκρυνσης των μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και της απασχόλησης. Επιπλέον πήραν την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και μετά το τέλος του 2010, που έχει κηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος κατά της φτώχειας, υιοθετώντας διακήρυξη προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, αποφάσισαν να προκηρύξουν το 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος για την ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, στα πλαίσια του Συμβουλίου, πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Laszlo Andor, όπου και του παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας καθώς και για τη σύσταση ειδικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση των δράσεων στο εν λόγω πεδίο, από την ΕΕ που έχει ανασταλεί.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συγχρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η Υπουργός κατέθεσε στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποδεικνύουν τη θετική επίπτωση του προγράμματος στην απασχόληση. Ο Επίτροπος δεσμεύτηκε να αξιολογήσει τα στοιχεία αυτά, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο, και να δοθεί απάντηση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 91% των εργαζόμενων που κάνουν χρήση του προγράμματος δηλώνουν ότι τους έχει βοηθήσει σημαντικά για τη διατήρηση της θέσεως εργασίας τους.
Bookmark and Share