Διεθνής ναυμαχία για τον έλεγχο των υπεράκτιων γεωτρήσεων πετρελαίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνής ναυμαχία για τον έλεγχο των υπεράκτιων γεωτρήσεων πετρελαίου

Με πρωταγωνιστή Έλληνα εφοπλιστή..

Σε υψηλό 6 και πλέον μηνών αναρριχήθηκαν οι μετοχές της εισηγμένης στον nasal ναυτιλιακής DryShips που δραστηριοποιείται στα ποντοπόρα φορτηγά και την εξόρυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή... Γιώργου Οικονόμου, μετά την είδηση ότι θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή της θυγατρικής της Ocean Rig.
Η τελευταία, που ελέγχει τα πλοία τρυπάνια τα οποία μπορούν να τρυπήσουν τον πυθμένα της θάλασσας σε μεγάλα βάθη και να εγκαταστήσουν την απαραίτητη υποδομή για την άντληση αργού, θα διαθέσει στο χρηματιστήριο του Όσλο το 20% περίπου των μετοχών της αναζητώντας κεφάλαια 500 εκατ. δολ.
Εάν το εγχείρημα αυτό επιτύχει, σε συνδυασμό με χρηματοδότηση 320 εκατ. που εξασφάλισε πρόσφατα, μπορεί να προχωρήσει το ναυπηγικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει 4 τέτοια πλοία και την option που έχει για άλλα 4.
Κάθε τέτοιο πλοίο κοστίζει περί τα 650 εκατομμύρια δολάρια. Ο Οικονόμου έχει ήδη εξασφαλίσει ένα πρώτο συμβόλαιο για εξόρυξη πετρελαίου για το πρώτο από τα 4 πλοία που θα παραδοθεί στις αρχές του 2011, αξίας 160 εκατ. δολ. Να σημειωθεί ότι έχει καταβάλει 650 εκατομμύρια για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέτοια πλοία που αγόρασε το 2007 και άλλα 800 εκατ. για ακόμη δύο που αγόρασε τον Απρίλιο του 2008.

Συνολικά εκτιμάται ότι εάν ασκηθεί και η option, θα έχουν αποκτηθεί πλοία αξίας περί τα 7,3 δισ. δολ. Μόνο ένας ακόμα εφοπλιστής έχει τολμήσει ανάλογη επένδυση στα λεγόμενα drillships, ο θεωρούμενος πλουσιότερος εφοπλιστής του πλανήτη Νορβηγός John Fredriksen. Μια από τις ναυτιλιακές του, η Seadrill Ltd. επένδυσε σε τέτοια πλοία 2 δισ. δολ. τους τελευταίους δυο μήνες..
Bookmark and Share