Πέρασαν από το ιρλανδικό κοινοβούλιο τα μέτρα στήριξης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Πέρασαν από το ιρλανδικό κοινοβούλιο τα μέτρα στήριξης

Το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ψήφισε την Τετάρτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο "διάσωσης" μέσω δανεισμού από...ΕΕ και ΔΝΤ, το οποίο φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση, ειδικά εν όψει των εκλογών του 2011.

Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν αναμένει το πακέτο "βοήθειας" ύψους 85 δισ. δολαρίων να περάσει από την κάτω βουλή, αλλά η απόφασή του να επιδιώξει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη συμφωνία είχε τη συνέπεια να "καθυστερήσει" η έγκριση, από μέρους του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, του συμφωνημένου ποσού.

Η υποστήριξη δύο ανεξάρτητων βουλευτών διασφάλισε την έγκριση της συμφωνίας παρά την ασταθή πλειοψηφία του Κάουεν και την απόρριψή της από το κεντροδεξιό Fine Gael [η "οικογένεια" ή "η φυλή των Ιρλανδών", στα κελτικά] και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα τον Κάουεν διότι ζήτησε κεφάλαια από το εξωτερικό κάνοντας λόγο περί ταπεινωτικής απώλειας εθνικής κυριαρχίας. Έχουν εξαγγείλει ότι θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο "βοήθειας" όταν αναλάβουν την εξουσία --κάτι που πιθανότατα θα συμβεί στις εκλογές, το Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο-- αλλά οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι όποιος και αν αναλάβει την διακυβέρνηση εφεξής θα είναι αναγκασμένος να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ρισκάρει να απολέσει τη χρηματοδότηση.

Το Φίνε Γκαέλ έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να επιτύχει χαμηλότερα επιτόκια, αλλά οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί, ειδικά καθώς το επιτόκιο βασίζεται στις τιμές της αγοράς. Η υπηρεσία διαχείρισης του κρατικού χρέους ανέφερε ότι το μέσο επιτόκιο των δανείων του πακέτου Ευρωπαϊκής Ένωσης/Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι 5,82%.

Η λεγόμενη "διάσωση" της Ιρλανδικής οικονομίας έχει στόχο να τερματιστεί η διετής κρίση στο τραπεζικό σύστημα που την έχει γονατίσει και έχει προκαλέσει τριγμούς στην Ευρωζώνη.

Σε αντάλλαγμα για 50 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση και 35 δισ. ευρώ σε αναχρηματοδότηση των τραπεζών της, η Ιρλανδία υποσχέθηκε να προωθήσει την σμίκρυνση και την ριζική αναδιοργάνωση του εγχώριου τραπεζικού τομέα και την μείωση του βαρύτερου ελλείμματος στην ΕΕ έως το 2015 το αργότερο.

Το Δουβλίνο ελπίζει να μειώσει κατά 15 δισ. ευρώ --ποσό που ισούται σχεδόν με το 10% του ετήσιου ΑΕΠ της-- το έλλειμμά της τα επόμενα τέσσερα χρόνια αρχίζοντας με περικοπές-μαμούθ, 6 δις ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2011.

Ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα επιθετικά μέτρα λιτότητας θα ρίξουν την οικονομία της χώρας σε παρατεταμένη ύφεση, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την δυνατότητά της να επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα όσο και να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την Πέμπτη τη συμμετοχή του στο πακέτο με 22,5 δις ευρώ την Πέμπτη. Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν δήλωσε ότι αναμένει η χρήση των κεφαλαίων που θα καταστήσουν διαθέσιμα στο Δουβλίνο η ΕΕ και το ΔΝΤ να αρχίσει το 2011. "Η διάσωση μας δίνει την ευκαιρία να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη", υποστήριξε ο Μπράιαν Ντιβάιν, ανώτατο στέλεχος της εταιρίας NCB Stockbrokers. "Δεν έχουμε επιλογή. Δεν μπορούμε να βρούμε χρηματοδότηση στην αγορά".
Bookmark and Share