"Δούρειος ίππος η κινεζική βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ;" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

"Δούρειος ίππος η κινεζική βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ;"

Νέα σενάρια σήμερα στο Ευρωπαικό Τύπο που εμπλέκουν (φυσικά..) και την Ελλάδα.

«Βοήθεια με σκοπιμότητα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Spiegel για την οικονομική πολιτική της Κίνας έναντι της Ευρώπης και με εκτενή αναφορά στην Ελλάδα:
«Οι Κινέζοι εκμεταλλεύονται τις...αδυναμίες της Ευρώπης για να επεκτείνουν την επιρροή τους στην γηραιά ήπειρο. Δελεάζουν με τις επενδύσεις τους και την αγορά κρατικών ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης και δημιουργούν έτσι συμμαχίες εντός της ΕΕ.»

Οι δηλώσεις Ζιανμπάο και οι αγορές.

«Η προσφορά οικονομικής βοήθειας επικεντρώνεται κυρίως στα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, δηλαδή στις υπερχρεωμένες Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία. Η Λαϊκή Κίνα επιθυμεί μακροπρόθεσμα να τις κερδίσει ως συμμάχους της στην ΕΕ. Η Κίνα συμπεριφέρθηκε ήδη από παλιά ως φίλη στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Ιταλία και αγόραζε τα κρατικά τους ομόλογα, όταν οι άλλοι επενδυτές τις είχαν εγκαταλείψει, δήλωσε ο Γουέν Ζιανμπάο κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη, τον Οκτώβριο και επεσήμανε: ‘θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τη βοήθειά μας σε συγκεκριμένα κράτη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους’.

Ενώπιον της ελληνικής βουλής ο Κινέζος πολιτικός υποσχέθηκε ιδιαίτερη βοήθεια στους Έλληνες του τύπου ότι 'η Κίνα θα αγοράσει τα κρατικά τους ομόλογα, μόλις εκείνα διατεθούν και πάλι στις αγορές'. Ήταν μόνον λόγια, αλλά οι χρηματαγορές πήραν το μήνυμα σαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ. Διότι οι δηλώσεις ανήκουν σε έναν ηγέτη ο οποίος συναποφασίζει πως θα επενδύσει η Κίνα τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία σημειωτέον είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου...»

«...Οι καιροί έχουν αλλάξει. Σήμερα οι Κινέζοι συναντούν σπάνια αντιδράσεις στα επεκτατικά τους σχέδια, όπως π.χ. στο Αμβούργο όπου μέχρι πρότινος προσπάθησαν να συμμετάσχουν επενδυτικά στο λιμάνι του. Αντίθετα σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι εν τω μεταξύ εξαιρετικά ευπρόσδεκτοι.

Η Κίνα έχει θέσει στο στόχαστρό της κυρίως την Ελλάδα ως προγεφύρωμα για τις εμπορικές της συναλλαγές με την ανατολική Ευρώπη. Και αυτό πριν να ξεσπάσει η κρίση. Η κινεζική κρατική εφοπλιστική εταιρεία Cosco διασφάλισε χάρη σε ένα 35ετές συμβόλαιο εκμετάλλευσης το λιμάνι του Πειραιά. Ο Κινέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα αυξήσει την ποσότητα των κοντέινερ από 800.000 που είναι σήμερα σε 3,7 εκατομμύρια...»
Bookmark and Share