Την ώρα που κάποιοι πανηγύριζαν - για μια ακόμη φορά - για την απόφαση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ ως το 2024, δύο στοιχεία από τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα περνούσαν χθές, σχεδόν απαρατήρητα, στα ψιλά γράμματα των ηλεκτρονικών σελίδων.
Ο δείκτης...τιμών παραγωγού, ο τιμάριθμος της χονδρικής, έτρεχε στο τέλος Οκτωβρίου με ρυθμό 5% προοιωνίζοντας νέες ανατιμήσεις που έρχονται σε σειρά βασικών καταναλωτικών προϊόντων και κυρίως των τροφίμων μέσα στις γιορτές. Κι αυτό λίγο πριν αυξηθούν και πάλι οι συντελεστές του ΦΠΑ από 11% στο 13% από τις αρχές του νέου έτους όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, ανεβάζοντας κι άλλο τον τιμάριθμο.
Η δεύτερη είδηση ήταν η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 15% (!) το 2011 δηλαδή ένα χρόνο ενωρίτερα απ΄ ότι υπολόγιζε η τρόικα, μετά τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας. Με άλλους αριθμούς οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι οι άνεργοι στην Ελλάδα εκεί γύρω στο Μάρτιο που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα εποχικά επαγγέλματα, θα είναι περισσότεροι από 800.000 (!)
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, οι ψυχροί αριθμοί που αποκαλύπτουν ότι η ύφεση γίνεται μήνα με το μήνα βαθύτερη και πιο επώδυνη και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αντί να βελτιώνεται, συρρικνώνεται όσο οι τιμές των προϊόντων μας ανεβαίνουν.
Ισως σ΄αυτές τις διαπιστώσεις βρίσκεται και η απάντηση γιατί η τρόικα πιέζει τόσο ασφυκτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και ποσοστών κέρδους των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών ακόμη και των φορτοεκφορτωτών της κεντρικής λαχαναγοράς, να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός...
Πράγματι ο "κόμπος έφτασε στο χτένι" όπως είπε ο πρωθυπουργός. Το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση δεν έχει πια καμιά σχέση με τον κρατισμό και αυτό που έχτισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και υπηρέτησε ακόμη και η ΝΔ.
Ετσι όσο πιο γρήγορα απελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά της τόσο πιο γρήγορα ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από την πρωτοφανή κρίση.
Ζ.Τσιώλης
tovima
Post Top Ad
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Οι αριθμοί βγαίνουν ..ή δε βγαίνουν;