Στην Ευρώπη βέβαια του ευρώ παραμένουν πιο περίπλοκα τα πράγματα, καθώς είναι πολλές οι χώρες που είναι στη ζώνη του και η κάθε μία από αυτές έχει προβλήματα διαφορετικής έντασης με κορυφαία την Ελλάδα.
Ενώ αναμένεται μετά τις γιορτές η επίθεση των μυστηριωδών δυνάμεων που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «αγορές» κατά της Ισπανίας και από την έκβασή της θα κριθούν πολλά στον χώρο της Ευρωζώνης, παραδόξως...ηρεμία, έως και σιγουριά στο διεθνές περιβάλλον. Είναι πιθανό να συμβαίνει αυτό γιατί έχουν χαθεί τα αντανακλαστικά στις πρωτεύουσες όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, δεν αποκλείεται επίσης η ηρεμία να είναι φαινομενική γιατί κανείς στους καιρούς μας, κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα. Ούτε και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προληπτικά για να αποτραπεί, ή να αποτύχει η επίθεση. Ωστόσο, αυτές τις μέρες επικρατεί και κάποια αισιοδοξία στους κύκλους εκείνων που παρακολουθούν τα διεθνή οικονομικά. Όχι ότι πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στις εκτιμήσεις τους. Έχουν επανειλημμένα πέσει έξω (ειδικά ελάχιστοι από αυτούς πρόβλεψαν ότι θα ξεσπάσει κρίση τέτοιων διαστάσεων) και αυτή η εποχή είναι τόσο απρόβλεπτη που κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει προφητείες. Όσο νάναι όμως παρακολουθούν αριθμούς, δείκτες, καταστάσεις και εξελίξεις και υποτίθεται ότι ξέρουν τι τους γίνεται. Και έλος πάντων, αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε…
Λένε λοιπόν αρκετοί από αυτούς ότι βελτιώνονται τα πράγματα στις ΗΠΑ, με την έννοια ότι έχει πάρει μπρος η μηχανή, η ανάπτυξη επιταχύνεται και η ανεργία θα μειωθεί. Μακάρι, για δύο τουλάχιστον λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αν πάει καλά η αμερικανική οικονομία θα τραβήξει οπωσδήποτε και την ευρωπαϊκή. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αν η εξέλιξη είναι τόσο θετική όσο αναμένεται, θα σημαίνει ότι ο δρόμος της διοχέτευσης κονδυλίων στην οικονομία που ακολουθεί η Ουάσινγκτον είναι ο ορθός και όχι τόσο η επιμονή στην δημοσιονομική εξυγίανση που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη. Ετσι, δεν αποκλείεται, να αλλάξει ρότα το καράβι και στην Ευρώπη ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.
Στην Ευρώπη βέβαια του ευρώ είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα, καθώς είναι πολλές οι χώρες που είναι στη ζώνη του και η κάθε μία από αυτές έχει προβλήματα διαφορετικής έντασης με κορυφαία την Ελλάδα. Και δεν ξέρουμε επίσης πόσο θα επηρεασθεί η γερμανική κυβέρνηση από την ανάκαμψη στις ΗΠΑ, όταν ήδη η Φράου Μέρκελ διαλαλεί ότι η οικονομία στη χώρα της είναι σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι και η ανεργία υποχωρεί. Που και αυτό είναι καλό σημάδι για όλη την Ευρωζώνη, γιατί όλοι παραδέχονται ότι η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης. Εκτός και αν κάτι άλλαξε σ΄ αυτό το δόγμα και δεν το έχουμε αντιληφθεί…
Το ερώτημα είναι βέβαια τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα. Η απάντηση είναι ότι στο χάλι που βρισκόμαστε δεν έχουν σχέση. Όμως αυτό ισχύει σε πρώτη ανάγνωση. Η ανάκαμψη στο διεθνές περιβάλλον θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και σε εμάς. Για παράδειγμα, στον τουρισμό μας. Το ιδιαίτερα καλό θα είναι όμως ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη και αυτό πάλι πιθανώς να την οπλίσει με μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπισή μας και στη στήριξή μας. Αν δηλαδή τα πράγματα είναι καλά στην Ευρωζώνη και το ευρώ δεν απειλείται, το τεράστιο πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας θα το δουν με καλύτερη διάθεση. Με μία προϋπόθεση: ότι εμείς από την πλευρά μας θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο. Την προ του Μάη Ελλάδα, δεν την ανέχονται!
Αγγ. Στάγκος
Post Top Ad
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Ενθαρρυντικά σημάδια απ΄ έξω