Σχεδόν ταυτόσημες ήταν οι τοποθετήσεις των δύο κορυφαίων παραγόντων της διεθνούς οικονομικής σκηνής, με τους οποίους συναντήθηκε, χθες και τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός.
Τόσο ο επικεφαλής του...Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έδειξαν καμία φειδώ στις θερμές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν για να σχολιάσουν την έντονη προσπάθεια και το σκληρό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για να προσαρμοστεί η ελληνική οικονομία στις νέες συνθήκες κρίσης που βιώνει όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε εντυπωσιασμένος για τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Μια ημέρα νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού και είπε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, έχει μειώσει το έλλειμμα, έχει προωθήσει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, αλλά και τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.
Σχολίασε ακόμη ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται, η ανταγωνιστικότητα αυξάνεται και πως ο προϋπολογισμός του 2011 τού φαίνεται επαρκής. Ολα αυτά ακούγονται πολύ ευχάριστα, τουλάχιστον για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εισπράττει άμεσα τα εύσημα, αποτελούν όμως τη μια όψη των επισημάνσεων που έκαναν οι κ. Στρος Καν και Μπαρόζο.
Διότι και οι δύο δεν παρέλειψαν να θυμίσουν πως ό,τι έχει γίνει έως τώρα δεν αποτελεί παρά μια καλή αρχή, που προδιαθέτει για μια εξίσου «γεμάτη» συνέχεια. Ο κ. Στρος Καν έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει και απαιτούνται ακόμη πολλά και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, στην ανάγκη «αποκατάστασης της ανάπτυξης», ζητώντας επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στους ίδιους τόνους, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες και πως είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, τόσο για τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τις μεταρρυθμίσεις. «Η κατάσταση απαιτεί κουράγιο», είπε. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου, Ολι Ρεν, που επισκέπτεται αύριο τη χώρα μας, θα διακατέχονται από την ίδια διάθεση συμπάθειας.
Είναι σαφής η διάθεση πολιτικής στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης που εκφράζεται με αυτές τις κινήσεις. Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν η στήριξη αυτή έχει να κάνει με όσα έχουν ήδη γίνει ή με όσα θα συμβούν στο άμεσο μέλλον.
Ν.Φραντζής
naftemporiki