Στο στόχαστρο της Επιτροπής Αναγωνισμού οι πολυεθνικές εταιρείες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Αναγωνισμού οι πολυεθνικές εταιρείες

Το φαινόμενο αυτό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς τα «κεντρικά» ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στις διοικήσεις τους στην Ελλάδα για καλύτερα αποτελέσματα και...περισσότερα κέρδη, σε μια αγορά που η «πίτα» συνεχώς φθίνει και δεν αφήνει χώρο για πολλούς. H υπόθεση της Tasty Foods, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στο χώρο των αλμυρών σνακ έφερε στην επιφάνεια ακριβώς μια τέτοια περίπτωση: τη διαμάχη ανάμεσα σε Coca Cola 3E και Pepsico που σοβεί για αρκετά χρόνια.

Η Tasty Foods -που ελέγχεται από την Pepsico- κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο, επειδή απέκλειε επί σειρά ετών την ανάπτυξη των ανταγωνιστών της στα μικρά σημεία πώλησης (π.χ. περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ). Την υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατήγγειλε δυο φορές μάλιστα, (2006 και 2007) η «Τσακίρης ΑΒΕΕ» θυγατρική εταιρεία της Coca Cola 3Ε.

Η «κόντρα» των δυο πλευρών δεν σταματάει εδώ αλλά επεκτείνεται και στο χώρο των αναψυκτικών. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά το παρελθόν που έχουν βρεθεί σε αντιδικία για τις μεθόδους πώλησης της 3E σε εστιατόρια, μπαρ και περίπτερα. Στελέχη της Pepsico δηλώνουν έτοιμα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως οι πρακτικές της κύριας αντιπάλου τους νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό. Τη δεδομένη στιγμή, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά, καταγράφουν και συγκεντρώνουν στοιχεία.

Αντιδικίες για μια θέση στο... τραπέζι

Στις αίθουσες των δικαστηρίων λύνουν τις διαφορές τους και οι ζυθοποιίες, Αθηναϊκή και Μύθος. Η τελευταία απέκτησε προβάδισμα επί της πρώτης στη δικαστική μάχη που εκτυλίσσεται ανάμεσά τους, καθώς το Διοικητικό Εφετείο ήρε την προσωρινή διαταγή, η οποία ανέστειλε τη συνεκδίκαση της αυτεπάγγελτης έρευνάς της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά μπίρας και των καταγγελιών της Μύθος για παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο ήρε την προσωρινή διαταγή, καθώς έκρινε ότι στο παρόν στάδιο η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είναι εκτελεστή πράξη που επιδέχεται δικαστικής προσβολής. Με τον τρόπο αυτό, άνοιξε ο δρόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού να συνεχίσει την έρευνά της συνεκτιμώντας τα στοιχεία που θα προσκομίσει η Μύθος. Η Αθηναϊκή σε ερώτηση της «Η» απάντησε πως «η συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων θα ζημιώσει την εταιρεία αφού, μεταξύ άλλων, ο άμεσα ανταγωνιστής της, η πολυεθνική Carlsberg, θα λάβει γνώση εμπιστευτικών και ευαίσθητων εμπορικών και άλλων δεδομένων της Αθηναϊκής».



Το χρονικό
Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε το καλοκαίρι του 2009 να εξετάσει από κοινού την αυτεπάγγελτη έρευνα που διεξήγαγε στην αγορά της μπίρας και τις καταγγελίες της Μύθος. Η Αθηναϊκή αντέδρασε άμεσα, ζητώντας από το διοικητικό εφετείο προσωρινή διαταγή για αναστολή της παραπάνω απόφασης, την οποία τελικά και εξασφάλισε.
Κατόπιν, και η Μύθος προσέφυγε με τη σειρά της τελικά στην άρση της προσωρινής διαταγής πριν από μερικές ημέρες. Ο λόγος που η Μύθος επιθυμεί διακαώς να συμμετάσχει ως διάδικος και όχι ως απλός μάρτυρας στην υπόθεση της μπίρας όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι απλός: εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει σε καταδικαστική για την Αθηναϊκή απόφαση, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη Μύθος να διεκδικήσει αστική αποζημίωση. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς εκκρεμεί η αίτηση αναστολής της συνεκδίκασης που έχει καταθέσει η Αθηναϊκή Zυθοποιία.

Υψηλά πρόστιμα
Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολυεθνικών που τιμωρήθηκαν με υψηλά πρόστιμα τα τελευταία χρόνια για πρακτικές που βλάπτουν τον υγιή ανταγωνισμό. Πρόσφατα, στην Carrefour επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ διότι καθόριζε τις τιμές των προϊόντων της στο δίκτυο των καταστημάτων δικαιόχρησης της και περιόριζε τις διασταυρωμένες πωλήσεις μεταξύ των διανομέων και των δικαιοδόχων στα καταστήματα «5’ Mαρινόπουλος».
Ο γαλλικός όμιλος ουσιαστικά καθόριζει τις τιμές μεταπώλησης, επιτείνοντας τη διαρθρωτική ακαμψία των τιμών. Με υψηλό πρόστιμο ύψους 29,95 εκατ. ευρώ τιμωρήθηκε και ο ελβετικός όμιλος διατροφής Nestle λόγω κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά στιγμιαίου καφέ, ενώ ανάλογα «τσουχτερά» πρόστιμα επιβλήθηκαν στους πετρελαϊκούς κολοσσούς BP και Shell ύψους 30 εκατ. ευρώ και 19,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα για σύσταση καρτέλ.


Πρόστιμα 350 εκατ.

Πρόστιμα που ξεπέρασαν τα 350 εκατ. ευρώ επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2001 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, την περίοδο 2006-2010, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές που είτε αγνόησαν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, είτε έκαναν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέση τους, ξεπέρασαν τα 140 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτές, ανήκει η «αφρόκρεμα» των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας όπως, η BP, η Shell, η Coca-Cola, η Nestle, η Unilever Hellas και η Carrefour.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο της Επιτροπής, έχουν μπει και μια σειρά υποθέσεων που αφορούν ελληνικές εταιρείες. Ειδικότερα, πριν από μερικές ημέρες η Επιτροπή έβαλε προσωρινό φρένο στη συγχώνευση της Δέλτα με τη Μεβγάλ, από την οποία θα προέκυπτε η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας. Ο λόγος είναι πως η συγχώνευση των δύο εταιρειών μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην προμήθεια, παραγωγή και διάθεση φρέσκου γάλακτος, καθώς και στην παραγωγή και διάθεση σοκολατούχου γάλακτος στην ελληνική επικράτεια.πηγή Ημερησία.
Bookmark and Share