Χρησμοί για αναδιάρθρωση χρέους και δραχμή από Ρουμπινί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Χρησμοί για αναδιάρθρωση χρέους και δραχμή από Ρουμπινί

Τον ....τηλεστάρ των οικονομολόγων, Νουριέλ Ρουμπινί, θα συναντούν σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο...υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Χθες, σε κλειστή εσπερίδα ανωτάτων στελεχών που διοργανώθηκε από την Βetter Business Bureau, ο καθηγητής του οποίου η καριέρα εκτοξεύθηκε επειδή προέβλεψε την κρίση με τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ και σήμερα καλείται να τοποθετηθεί επί παντός του επιστητου, συνέστησε για μία ακόμη φορά την επιστροφή στη δραχμή και την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Αν και αναγκαία, τα μέτρα λιτότητας και οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο κ. Ρουμπινί. Τουναντίον, η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Εξ ου και θεωρεί ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δόσεών του στους δανειστές μας, αλλά και η ταυτόχρονη έξοδος από το ευρώ, ώστε να επανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της. Η δραχμή που θα υιοθετηθεί ως νέο νόμισμα, θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 50%, προσέθεσε ο κ. Ρουμπινί.

Και τότε, όλα θα είναι καλά, όλα θα είναι ανθηρά, θα μπορούσε να συμπληρώσει κάνείς...

Σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν την εκδήλωση ο διάσημος οικονομολόγος, ο οποίος έγινε γνωστός από την πρόβλέψη του για την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008, θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται. Η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε.
Προς την ίδια κατεύθυνση επισήμανε ότι λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως είπε βραχυπρόθεσμα δημιουργούν μείωση εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας, πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης. Η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία, τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η μόνη λύση για να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, είναι η υποτίμηση του νομίσματός της πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση και την επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο και ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως προϋποθέτει αποχώρηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία εξόδου από το ευρώ.

Με το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ πριν σταθεροποιηθεί και αρχίσει να μειώνεται όπως προβλέπει το ΔΝΤ και η ΕΕ, ο Νουριέλ Ρουμπίνι θεωρεί ότι είναι αδύνατη η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η χρηματοδότησή της με χαμηλά επιτόκια. Οπως είπε η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η επιμήκυνση της διάρκεια αποπληρωμής κάτι που όπως είπε γίνεται όσον αφορά το δάνειο της τρόικας των 110 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά το χρόνο που θα συμβεί κάτι τέτοιο, είπε πως δεν θα γίνει αμέσως αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν τα μέτρα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και πραγματική οικονομία πληγεί όσο έχει προβλεφθεί τότε μπορεί αν καθυστερήσει. Σε αντίθετη περίπτωση αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα και χρειαστούν πρόσθετα μέτρα η αναδιάρθρωση εκτίμησε ότι θα επισπευσθεί.
Bookmark and Share