Ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το νέο...δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης και τη νέα διακυβέρνηση άφησε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, κίνηση που αποτελεί προειδοποίηση προς τη γερμανική πλευρά προκειμένου να μην περάσουν οι σκληρές προτάσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας (αφαίρεση ψήφου από κράτη-μέλη που μπαίνουν στον μηχανισμό στήριξης, συμμετοχή ιδιωτών κ.ά.). Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, έχει ενημερώσει σχετικά την καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα σε εθνική επιφυλακή, γι'Α αυτό και απαντώντας στην Ωρα του Πρωθυπουργού κάλεσε την ερχόμενη εβδομάδα σε συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με τη θεσμοθέτηση της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, λέγοντας πως η επιλογή είναι μία: «Ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν επιχειρήσεις να απολύσουν ή και να κλείσουν», τόνισε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας πως θα υπάρξουν και θυσίες. «Είναι», υπογράμμισε, «ένα δύσκολο τούνελ, με θυσίες και με κόπο, από το οποίο θα βγούμε ισχυρότεροι και με προοπτική βιώσιμης, πράσινης, περιφερειακής και ανταγωνιστικής ανάπτυξης. Eτσι, θα μπορέσουμε και να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και να αυξήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά βεβαίως και να υπάρξει ευμάρεια και αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων στην επόμενη φάση της οικονομικής πορείας της χώρας». Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε προτάσεις, γι'Α αυτό και έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να συνεργαστούν με τα κόμματα.
Στη χθεσινή Ωρα του Πρωθυπουργού κυριάρχησαν υψηλοί τόνοι. Σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό «τσάμπα μαγκιά» και τον κατηγόρησε ότι το παίζει σκληρός στο εξωτερικό με τη Μέρκελ, αλλά «στην πράξη της κάνετε όλα τα χατίρια, κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό» προκαλώντας τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες ν'Α αποφανθούν για τις πολιτικές κυρώσεις που αναμένονται μέσω της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις αλλαγές στα εργασιακά, επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι επιστρέφει τη χώρα στον εργασιακό μεσαίωνα. Αιχμηρός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα υπάρχει περιθώριο συναίνεσης.
Post Top Ad
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Eκκληση Παπανδρέου για εθνική επιφυλακή εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής