Στην εφορία δήλωνε ετήσιο εισόδημα 800 ευρώ... Στο σπίτι του βρέθηκαν επιπλέον 170.000 ευρώ σε σακούλες!
Και έξω από το σπίτι τού ουσιαστικά άπορου -κατά τη φορολογική του δήλωση- πολίτη ήταν...παρκαρισμένα τα δύο πολυτελή του αυτοκίνητα.
Ετσι, ζούσε -σύμφωνα με την Αστυνομία- ένα από τα πέντε «κεφάλια», ηλικίας 34 ετών, κατασκευαστής, που είχαν συλλάβει την έμπνευση της επικερδούς κομπίνας σε βάρος του ΙΚΑ, στηριζόμενοι στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που μέχρι πρότινως υποβάλλονταν μέσω Διαδικτύου.
Οπως προέκυψε και από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος -οι οποίες ξεκίνησαν μετά την υποβολή 12 μηνύσεων από το διοικητή του ΙΚΑ-, οι «άγνωστοι» λειτουργούσαν ως εξής: δήλωναν ψευδώς εργαζόμενους και ημέρες απασχόλησής τους είτε σε πραγματικά είτε σε εικονικά έργα (ανύπαρκτες ή υπαρκτές οικοδομές), οι δηλωμένοι υπάλληλοι έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές αυτής (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κ.ά.) και στη συνέχεια κατέβαλαν στους εμπνευστές της απάτης χρηματικά ποσά ανάλογα με τα ένσημα. Το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό είχε την αναλογία τού ένα προς τρία. Για παράδειγμα, στα 100 ευρώ ένσημα, οι... εργάτες πλήρωναν 30 ευρώ. Ωστόσο οι εργοδοτικές εισφορές που αναλογούσαν δεν καταβάλλονταν ποτέ, ενώ στις περιπτώσεις που οι εργασίες ήταν υπαρκτές, οι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις γίνονταν εν αγνοία των ιδιοκτητών.
Ηλεκτρονικά ίχνη
Οι μηνύσεις διαβιβάστηκαν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών για την έκδοση διατάξεων αλλά και δικαστικών βουλευμάτων. Διενεργήθηκε ψηφιακή ανάλυση σε 1.262 ηλεκτρονικά ίχνη και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι δράστες της κομπίνας.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, διενήργησαν 62 έρευνες στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Αχαΐας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Πιερίας, Πρέβεζας και Σερρών και -όπως ανακοινώθηκε- διαπίστωσαν ότι οι εμπλεκόμενοι (κατασκευαστικές εταιρείες, λογιστές, δικηγορικό γραφείο αλλά και επιχειρηματίες-κατασκευαστές) «ενεργούσαν με δόλο».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., η κομπίνα αυτή, που είχε πέντε μεγάλα «κεφάλια» και 57 βοηθούς και υποβοηθούς, είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 6 χρόνια και η συνολική ζημία που υπέστη το ΙΚΑ υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
12 μηνύσεις
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο διοικητής του οποίου υπέβαλε 12 μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου όταν διαπιστώθηκε ότι φερόμενοι ως εργαζόμενοι είχαν «αγοράσει τις ημέρες ασφάλισης έναντι αμοιβής» χωρίς να έχουν απασχοληθεί, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι: ακυρώθηκε η εικονική ασφάλιση, «κλείδωσε» το σύστημα πιστοποίησης εργοδοτών και υποβολής ΑΠΔ μέσω Ιντερνετ, μελετά νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων, συστήνει ομάδα τεκμηρίωσης η οποία θα παρακολουθεί αδιαλείπτως το σύστημα, καθώς και ότι παράλληλα με την ενημέρωση άλλων φορέων (ΟΑΕΔ και Νομαρχιών) θα αναζητήσει τις «αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές που χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους φερόμενους ως "απασχοληθέντες"».
«Το "πάρτι" της ηλεκτρονικής κλοπής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τελείωσε και σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσουμε και θα αποκαταστήσουμε τα συμφέροντα του Ιδρύματος, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας» επισήμαναν χαρακτηριστικά.ΕΝΕΤ.
Post Top Ad
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
Home
Unlabelled
"Θαύμα-θαύμα".. Δήλωνε 800 ευρώ,είχε όμως 2 Porsche Cayenne