Σχέδια επί χάρτου... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Σχέδια επί χάρτου...

Φιλόδοξο αλλά μάλλον ανέφικτο το σχέδιο του Γ. Παπανδρέου να συγκεντρωθούν 1.000.000 υπογραφές από την Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για να πιεστεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της στο συμβούλιο κορυφής.

Ακόμα κι αν συνεργαστούν κι άλλες κυβερνήσεις...σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης και ευρωπαϊκές τράπεζες (τις επαφές με τις τράπεζες ανέλαβε ο Λουκάς Παπαδήμος), όπως είναι ο στόχος, και συγκεντρωθούν οι υπογραφές, είναι αμφίβολο αν η έκδοση ευρωομολόγου, με τη μορφή που το θέλει η Ελλάδα, δηλαδή να καλύπτει το 60% του χρέους με επιτόκιο 1,5%, θα εγκριθεί.
Το μόνο όφελος είναι ότι η συζήτηση για το θέμα θα ανοίξει σε πολλές χώρες και θα είναι κυρίαρχη για καιρό, σε μια περίοδο που αρχίζει να διαμορφώνεται ένα μειοψηφικό μέτωπο υπέρ της έκδοσής του.

Θυμίζουμε ότι εκτός της Ελλάδας έχει ταχθεί υπέρ ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Γιουνκέρ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, η Ισπανία, η Πορτογαλία.
Ωφελημένος θα είναι φυσικά και ο Γ. Παπανδρέου, που πήρε την πρωτοβουλία, αφού το (ευρωπαϊκό του) όνομα θα συζητείται εντός και κυρίως εκτός της Ευρώπης..
Bookmark and Share