Λαβύρινθος η μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό σύστημα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Λαβύρινθος η μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό σύστημα

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν
(Πίνακας παρακάτω)

Σαρωτικές, αλλά αναμενόμενες, είναι οι αλλαγές που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος το 2011, με στόχο να κλείσουν σιγά σιγά οι “τρύπες” και τα... “παραθυράκια” που επέτρεπαν τη συνταξιοδότηση πριν από το 65ο έτος ηλικίας ή 40 ετών εργασίας.
Όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται τόσο, αφού θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τις παλαιές ρυθμίσεις, ενώ όσοι ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 και οι μητέρες ανηλίκων θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Στον αντίποδα κερδισμένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές και αυξάνονται οι συντάξεις (κυρίως όσων καλύπτονται από ταμεία μισθωτών). Οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης

Από φέτος ξεκινά η προσμέτρηση των ετών για τη βασική σύνταξη που θα επηρεάσει όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

Στο Δημόσιο αυξάνεται στο 6% (από 4,5%) το πέναλτι για πρόωρη συνταξιοδότηση. Μειώνεται επίσης το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στα Ταμεία ΔΕΚΟ Δημοσίου και Τραπεζών (εφαρμογή παλαιότερου νόμου). Τέλος ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ θα είναι πλέον όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο.

Κερδισμένοι θα είναι και όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση. Συγκεκριμένα καθιερώθηκαν νέοι συντελεστές, με αποτέλεσμα να κερδίζουν κυρίως όσοι καλύπτονται από Ταμείο μισθωτών. Για παράδειγμα, εργαζόμενος έχει 5 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 30 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Με το παλαιό καθεστώς θα έπαιρνε σύνταξη 1.156 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα πάρει 1.241 ευρώ.

Τα νέα όρια ηλικίας

Σταδιακά ξεκίνησε και η αύξηση των ορίων ηλικίας:

- Οι μητέρες με ανήλικο παιδί θα συνταξιοδοτούνται στα 57 με πλήρη σύνταξη και στα 52 με μειωμένη συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα ανά ταμείο έτη ασφάλισης

- Καταργείται η 37ετια χωρίς όριο ηλικίας κάτι που σημαίνει σύνταξη στα 58 για το 2011 ενώ ανοικτό είναι και το θέμα μεταβατικής περιόδου

- 10.800 ένσημα αντί 10.500 θα απαιτούνται για σύνταξη στα 58

- Στον ΟΑΕΕ θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στα 60

ΑΝΔΡΕΣ–ΓΥΝΑΙΚΕΣ υπαχθέντες στην ασφάλιση 1.1.1983-31.12.1992
πλήρης σύνταξη = χωρίς μείωση




Από το νέο έτος θα υπάρχει η βασική σύνταξη (360 ευρώ) και πάνω σε αυτή θα υπολογίζονται οι συντελεστές ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι σταματά ο υπολογισμός με βάση την καλύτερη πενταετία, ή διετία, ή τελευταία δεκαετία που ισχύει σήμερα. Από το 2015 μάλιστα, όταν θα ισχύσει το ίδιο σύστημα με αυτό του ιδιωτικού τομέα. Καθιερώνεται η βασική και η αναλογική σύνταξη, με το ποσοστό αναπλήρωσης να μειώνεται στο 64%. Η αναλογική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, θα ανέρχεται σε 48% με 40 έτη απασχόλησης, ενώ η βασική σύνταξη θα είναι ίση για όλους- σήμερα προσδιορίζεται σε 360 ευρώ. Έτσι, συνολικά, η σύνταξη και των δημοσίων υπαλλήλων θα ανέρχεται γύρω στο 75%- 80%.

Παράλληλα, μειώνεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και αυξάνεται κατά 2,5% η εισφορά για τον Κλάδο Υγείας. Σημειώνεται πως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη.

Νέα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τίθενται σε ισχύ και στο ΙΚΑ στη νέα χρονιά. Οι αλλαγές προβλέπονται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο και αφορούν τις εξής κατηγορίες:

Ανακαθορίζεται το όριο ηλικίας ανδρών με την προσθήκη εννέα μηνών κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους για τη λήψη πλήρους σύνταξης. Το όριο θα διαμορφωθεί στα 53 έτη και 9 μήνες για τη μειωμένη σύνταξη και στα 55 έτη και 9 μήνες για την πλήρη σύνταξη.

Οσον αφορά τη θεμελίωση, οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη στο όριο ηλικίας, όπως αυτό διαμορφώνεται κατά το έτος εντός του οποίου γίνονται 60 ετών. Ετσι, ασφαλισμένη που συμπληρώνει το 60ό έτος και 4.500 ημέρες ασφάλισης το 2011, θα δικαιούται πλήρη σύνταξη γήρατος στο 61ο έτος της ηλικίας (με βάση, δηλαδή, το όριο ηλικίας που ισχύει το 2011).
Bookmark and Share