Κάτι ψήνεται στην ΕΕ... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κάτι ψήνεται στην ΕΕ...

και θα το μάθουμε επισήμως στις 4 Φεβρουαρίου.

Έντονες διεργασίες φαίνεται να εκτυλίσσονται εντός των εσωτερικών τειχών της Γηραιάς Ηπείρου, με τους “ηγέτες” να έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η κρίση είναι...πολύ πιο βαθειά από μία απλή απειθαρχία κάποιων χωρών μελών που θα έληγε με την “τιμωρία” από τους “μεγάλους”.

Η επιμονή του κόστους δανεισμού σε δυσθεώρητα ύψη για αναπτυγμένες οικονομίες ακόμη και μετά την έγκριση των σχεδίων στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οι αναταραχές στις αγορές χρήματος και η συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια από τη σκληρή λιτότητα, έχει κινήσει τους μηχανισμούς στους βραδύτατους μηχανισμούς των Βρυξελλών.

Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για το ευρωομόλογο και συσπείρωση στο πλευρό του σημαντικών αξιωματούχων της ΕΕ, οι επικρίσεις για την γαλλογερμανική αναποτελεσματικότητα από τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, και η νέα πτώση του ευρώ σε χαμηλά 4μηνου, φαίνεται ότι να μαλακώνει την εμμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην πολιτική της λιτότητας και της “τιμωρίας” των απείθαρχων, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό στο ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποφασίσει για το ευρωομόλογο και την αύξηση του ποσού που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης στην προσεχή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, μετά την Κίνα, και η Ιαπωνία δήλωσε την ψήφο εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά ομόλογα, βελτιώνοντας το κλίμα τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, κατεβάζοντας τα spread χαμηλότερα. “Είναι πρέπον η Ιαπωνία, μία σημαντική χώρα, να αγοράσει κάποιο ποσοστό" από τα ομόλογα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζεται να εκδώσει, εξήγησε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτή η αγορά θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τίτλων. Η άλλη ασιατική οικονομική δύναμη, η Κίνα, έχει δηλώσει ήδη έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία κρίση χρέους, δεσμευόμενη να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότερο στις αγορές ομολόγων στηρίζοντας τα χρεόγραφα των αδύναμων οικονομιών της Ζώνης, αποσυμπιέζοντας το κόστος δανεισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν έχει ήδη καλέσει τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, σύμφωνα με τους Financial Times, να χρησιμοποιήσουν την κρίση χρέους ως ευκαιρία για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης. «Ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση», είπε ο κ. Άκερμαν προσθέτοντας ότι «για τη νέα ώθηση προς την ενοποίηση χρειαζόμαστε ισχυρές πολιτικές ηγεσίες».

Ίσως κάτι ... ψήνεται στην Ευρώπη και αυτό θα το μάθουμε επισήμως στις 4 Φεβρουαρίου...
Bookmark and Share