Ας υποθέσουμε ότι είστε Άγγλος αναλυτής και βρίσκεστε, τον περασμένο Μάιο, στο Λονδίνο, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιας χώρας στην περιφέρεια της ευρωζώνης μιλά για την χώρα του χρησιμοποιώντας τους χειρότερους χαρακτηρισμούς.
Παράλληλα, ως Άγγλος αναλυτής, γνωρίζετε ότι την ίδια περίοδο αυτή η χώρα διαπραγματεύεται με την τρόικα την υπογραφή ενός...μνημονίου. Ενώ ήδη έχετε ακούσει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της να την χαρακτηρίζουν ως Τιτανικό, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να σκιαγραφήσουν την κατάσταση της οικονομίας της.
Ο Άγγλος αναλυτής, ο οποίος μάλιστα εργάζεται στην Capital Spreads, αποφασίζει να παρακολουθήσει τη χώρα, θεωρώντας ότι είναι ένα καλό "case". Και φτάνουμε λίγο πριν από το τέλος του 2010, περίοδο κατά την οποία ο Άγγλος αναλυτής - που έχει "δεθεί" με τη χώρα - αποφασίζει να περάσει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε αυτή. Στη δύση λοιπόν της περασμένης δύσκολης χρονιάς, ο Άγγλος αναλυτής διαβάζει άρθρο του αντιπροέδρου στο οποίο χαρακτηρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους ως κοπρίτες. Παράλληλα φέρνει στη μνήμη του παλαιότερη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην οποία ισχυριζόταν, αναφερόμενος στους πολίτες, "μαζί τα φάγαμε".
Και όμως βαθιά μέσα του, ο Άγγλος αναλυτής, την έχει αγαπήσει αυτή τη χώρα και πιστεύει ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση. Όμως η επαγγελματική του συνείδηση υπερτερεί του συναισθήματος και αποφασίζει να στείλει το τελικό του report στο οποίο αναφέρει ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει.
Η ανάλυσή του για την κατάσταση της οικονομίας της, ξεκινά ως εξής: "Παρακολουθώ τη χώρα και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι πολίτες της τους τελευταίους έξι μήνες περίπου. Έως χθες το βράδυ πίστευα ότι τελικά θα τα καταφέρει. Η στάση ωστόσο των ανθρώπων που έχουν τις τύχες της χώρας αυτής στα χέρια τους δεν μου αφήνει περιθώρια για δεύτερη σκέψη. Αφού λοιπόν αυτοί δεν πιστεύουν στη χώρα τους, γιατί να πιστέψω εγώ. Εξάλλου μιλάμε για έναν λαό με περίπου 1 εκατ. κοπρίτες δημόσιους υπαλλήλους".
ΥΓ: όποια σύνδεση των παραπάνω με την Ελλάδα είναι τελείως τυχαία,
Γ.Διονάτος