Κινητικότητα στο θέμα του ορυκτού πλούτου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κινητικότητα στο θέμα του ορυκτού πλούτου

Κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας και ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, υλοποιεί ο...Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.
Συγκεκριμένα, συνεδρίασε στο υπουργείο, για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΓΜΕ, ενώ προηγήθηκε την Πέμπτη ευρεία σύσκεψη των Προέδρων των τριών Γεωλογικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας, με τη συμμετοχή του Προέδρου και του Γενικού Δ/ντη του ΙΓΜΕ, καθώς και των αντίστοιχων Καθηγητών που έχουν ως επιστημονικό και ερευνητικό αντικείμενο την έρευνα υδρογονανθράκων.

Στη σύσκεψη ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την πολιτική βούληση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την εδραίωση στενής συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ, του ΙΓΜΕ και των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ορυκτού Πλούτου. Ταυτόχρονα, έθεσε τρία μεγάλα στοιχήματα:

-Την εκμετάλλευση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες,

-την ανάπτυξη της Γεωθερμίας, καθώς και

-την αξιοποίηση του υπόλοιπου Ορυκτού Πλούτου (Λατομικών, Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Ορυκτών).

"Από αυτή την διαδικασία η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε ερευνητικό και επιστημονικό επίπεδο", επεσήμανε προς το Συμβούλιο, όπως έγινε γνωστό, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Κατά τη συνεδρίαση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Πρωτοβουλία της Ε.Ε για τις Πρώτες Ύλες (Πρωτοβουλία Verheugen), η οποία όπως επισημάνθηκε, θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική των Ευρωπαϊκών κρατών στον εν λόγω τομέα για τα επόμενα 20 χρόνια.
Στη σύσκεψη της Πέμπτης το θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός για τον καλύτερο συντονισμό των Πανεπιστημίων με την Γεωλογική Υπηρεσία της χώρας, το ΙΓΜΕ, και τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας και ιδιαίτερα του πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο κ. Μανιάτης ζήτησε από τους Προέδρους των Τμημάτων να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για από κοινού δράσεις στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, σε όλες τις εκφάνσεις των μεταλλευτικών, βιομηχανικών και ενεργειακών ορυκτών, καθώς και της γεωθερμίας.
Συζητήθηκε επίσης ο υπό ίδρυση Φορέας Υδρογονανθράκων, η στελέχωση του, καθώς και η συμβολή των Γεωλογικών τμημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ. Ο Υφυπουργός εξέφρασε τη πολιτική βούληση να συμμετάσχουν συστηματικά όλα τα σχετικά Τμήματα των ΑΕΙ στην προσπάθεια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Από την πλευρά τους, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, το αρμόδιο Υπουργείο ζήτησε τη συνεργασία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε θέματα που αφορούν στην έρευνα και αξιοποίηση του ενεργειακών και ορυκτών πόρων της χώρας.
Στις συσκέψεις μετείχαν οι κ.κ. Σπύρος Παυλίδης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μητρόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Δ.Σ του ΙΓΜΕ, Ιωάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Μεταλλειολόγων Μηχανικών και Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Μιχαήλ Σταματάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Βαφείδης, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Κίμων Χρηστάνης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Γρηγόρης Τσόκας, Καθηγητής, Αντιπρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Απόστολος Αλεξόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής, τ. Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλειος Καρακίτσιος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, Παπαβασιλείου Κώστας, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών και γεν. Δ/ντης του ΙΓΜΕ, Νικόλαος Βούλγαρης, αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Παπαθεοδώρου, αν. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών.
Bookmark and Share