Από τα ταμεία του υπουργείου βγήκαν 532.500 ευρώ, αλλά η ΜΚΟ, χάριν της οποίας φέρεται να εκταμιεύτηκαν τα χρήματα, έλαβε μόνο τις 84.000 ευρώ.
Η «τύχη» του υπόλοιπου χρηματικού ποσού, δηλαδή των 448.500 ευρώ, τα οποία είχαν χρεωθεί...στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Οικολογική Κίνηση Δράμας», είναι πλέον ένα από τα αντικείμενα της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που παραγγέλθηκε αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών και διενεργείται ήδη από την αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέα Ευγενία Κυβέλου, μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Ε» για το θολό τοπίο λειτουργίας των ΜΚΟ στη χώρα μας.
Για το σκέλος αυτό της έρευνας, που βέβαια είναι μια «παρωνυχίδα» μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ, οι οποίες δεν υπόκεινται σε ουσιαστικό έλεγχο πεπραγμένων, προσήλθε και κατέθεσε σχετικά χθες στην εισαγγελέα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αργύρης Ντινόπουλος, καθώς ύστερα από έρευνα που διενήργησε, προέκυψε, όπως υποστηρίζει, ότι η «Οικολογική Κίνηση Δράμας» ουδέποτε έλαβε το ποσόν των 532.500 ευρώ, όπως λένε τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, σύμφωνα με τον βουλευτή, όταν υπεύθυνος από τη ΜΚΟ επικοινώνησε μαζί του για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή του, λέγοντας ότι το χρηματικό ποσόν, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού εισέπραξαν, ουδέποτε μπήκε στα ταμεία τους. Μάλιστα, η ΜΚΟ φέρεται να προσκόμισε στον κ. Ντινόπουλο και αποδεικτικά στοιχεία που δεν είναι άλλα από τις συμβάσεις χρηματοδότησης τις οποίες είχε υπογράψει το 2002 και το 2003 με το υπουργείο Εξωτερικών. Χρονική περίοδο κατά την οποία υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Η αρμόδια εισαγγελέας καλείται τώρα να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από τη χρηματική διαφορά των 448.500 ευρώ που χάθηκαν στον δρόμο.
Προκαταρκτική
Ετσι ή αλλιώς ένα σκέλος της εισαγγελικής έρευνας αφορά και τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων από πλευράς Δημοσίου, τόσο για τα ποσά που εκταμιεύονταν όσο και για τον έλεγχο στη συνέχεια των πεπραγμένων στις ΜΚΟ.
Αν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης αποδειχθεί ότι κάποιες ΜΚΟ δεν πληρούν τον σκοπό ίδρυσής τους, αλλά οικειοποιούνται κονδύλια που εκταμιεύονται κυρίως για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, τότε οι υπεύθυνοί τους θα καταστούν κατηγορούμενοι τουλάχιστον για το κακούργημα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μεταξύ των αδικημάτων, για την τυχόν διάπραξη των οποίων διενεργείται έλεγχος, είναι η απιστία, η παράβαση καθήκοντος και η πλαστογραφία, αδικήματα που δεν αποκλείεται να αποδοθούν κατά περίσταση και σε εμπλεκόμενα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.πηγή ελευθεροτυπία.
Post Top Ad
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Ψάχνουν 450.000 που... έχασε ΜΚΟ της Δράμας