Οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους είναι οι φορολογούμενοι που θα «γυρίσουν την πλάτη» στην περαίωση
Κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, για επιχειρήσεις και...ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για ένα point system με το οποίο θα επιλέγονται οι επιτηδευματίες που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή και θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Οι έλεγχοι με την εφαρμογή των κριτηρίων επικινδυνότητας θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα και οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι είναι οι φορολογούμενοι που θα «γυρίσουν την πλάτη» στην περαίωση, αφού το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε μέχρι και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου την προθεσμία της περαίωσης.
Με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των επιτηδευματιών. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και θα πρέπει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων βασίζονται στη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα. Αναλυτικότερα, τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελέγχους θα καθοριστούν με βάση:
1. Τη νομική μορφή, την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
2. Τον κλάδο ή τον τομέα δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητά του.
3. Την ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.
4. Την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις ή από ελέγχους σε τρίτους υπόχρεους ή από τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
5. Τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν και η εν γένει φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων.
6. Χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες. Τα οικονομικά δεδομένα που θα προσμετρούν στην επιλογή της υπόθεσης που θα ελεγχθεί σχετίζονται με τα ακαθάριστα έσοδα, τις δαπάνες, τα καθαρά κέρδη ή ζημιές, τους συντελεστές μεικτού και καθαρού κέρδους, δεδομένα από δηλώσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων, κ.ά.
Η ομάδα εργασίας θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε θα υποβάλει το πόρισμά της στον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά και γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δημ. Γεωργακόπουλο. «Δεν μιλάμε για τυφλό φοροκυνηγητό» δήλωσε χθες ο κ. Κουσελάς προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει εκείνη η φοροδιαφυγή, η οποία γίνεται συστηματικά, από ορισμένους που πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να εξαπατούν το κράτος και το Δημόσιο σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Περαίωση
Άλλη μια ευκαιρία για να υπαχθούν στην περαίωση όσοι δεν το κατάφεραν μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου που έληξε η τελευταία προθεσμία δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά ορίζεται ως νέα προθεσμία η 11η Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, οι κάθε είδους προθεσμίες που αφορούν την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων κατά τις διατάξεις του κεφαλαίου Α’ του νόμου 3888/2010, την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους επιτηδευματίες και την αποδοχή στις αρμόδιες ΔΟΥ και την υποβολή των αιτήσεων επίλυσης διαφορών εκκρεμών υποθέσεων λήγουν στις 11 Φεβρουαρίου 2011
Post Top Ad
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Με 6 κριτήρια ο έλεγχος όσων δεν έκαναν περαίωση