Για τους σημερινούς 20αρηδες "φρόντισαν" χθες τα μέλη του Ευρωπαικού κοινοβουλίου..
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη προτείνει η «Πράσινη Βίβλος» που ψηφίσθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατ' ουσίαν η «έκθεση για επαρκη..., βιώσιμα και ασφαλή συνταξιοδοτικά συστήματα», όπως ονομάζεται, «ανοίγει» έναν νέο κύκλο ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και στη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
Η καθιέρωση αυτοματοποιημένου συστήματος σύνδεσης του προσδόκιμου ζωής με το όριο συνταξιοδότησης αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των αλλαγών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η «Πράσινη Βίβλος» θεωρεί αναγκαία τη μελλοντική αύξηση του ορίου συνταξαξιοδότησης πάνω από το 65o έτος της ηλικίας. Στα σενάρια μέτ
ρων που εξετάζει αναφέρει χαρακτηριστικά πως για να διατηρηθεί η σημερινή σχέση –αναλογία– ενεργών εργαζόμενων προς συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο να φθάσει το 67ο έτος της ηλικίας και έως το 2060 το 70ό έτος. «Σήμερα σε κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα ενεργά άτομα, ενώ το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο ενεργά άτομα», σημειώνεται στο κείμενο της βίβλου. Για τον λόγο αυτό θα «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης».
Το κείμενο της «Πράσινης Βίβλου» ετέθη σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να υποβάλουν τις απόψεις και τα σχόλιά τους και τελικώς ψηφίσθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Προς αυτή την κατεύθυνση της υιοθέτησης του 67ου έτους κινούνται οι αλλαγές που προτείνουν ήδη χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία.
Πρέπει να σημειωθεί πως στο τελικό κείμενο της έκθεσης ενσωματώθηκαν τροπολογίες του Ελληνα ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη, που, μεταξύ άλλων, υποστήριξαν, πρώτον, τη θέσπιση, σε εθνικό επίπεδο, αντικινήτρων για την απόλυση εργαζομένων κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Δεύτερον, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων, βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης, στο πλαίσιο διασφάλισης της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων και τρίτον, την ενθάρρυνση θέσπισης σε εθνικό επίπεδο ενός ελάχιστου εισοδήματος γήρατος για όλους.
Post Top Ad
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Σύνταξη στα 70 έως το 2060 προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος»