Στην εξεύρεση συνολικής ευρωπαϊκής λύσης επέμεινε και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μαρί Κιβινιέμι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τη συνάντησή τους χθες στο Ελσίνκι.
Ακολουθώντας τη γραμμή που... χάραξε η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί και για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, που θεωρείται ήδη συμφωνημένη.
Η Φινλανδή πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα τα οποία έλαβε η Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθήσει να θέτει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εντός των επομένων μηνών. Πρόσθεσε δε, ότι η Φινλανδία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη λήψη ενός συνολικού πακέτου, "ώστε να καθησυχάσουμε και τις αγορές". "Σχεδιάζουμε το πακέτο αυτό εδώ και καιρό και από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και έτσι, αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις, αν άλλες χώρες αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, τότε η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου αυτού.", τόνισε. Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και ότι το θα αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε και μάλιστα, όπως τόνισε, με τόκο. Αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα ληφθούν στις ευρωπαϊκούς συνόδους σημείωσε ότι "θα είναι αποφασιστικής σημασίας, θα είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, καθώς και για το ευρωπαϊκό μας νόμισμα. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αν κατορθώσουμε να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, παρόλο που είναι δύσκολες και πολύπλοκες, στο δύσκολο κόσμο όπου ζούμε, επειδή τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία". Όσον αφορά στην Ελλάδα και τα μέτρα της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί", προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αλλάξουν. Σε αυτούς ανέφερε: τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καλύτερη διοίκηση στο Δημόσιο, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη γεωργία, τον τουρισμό και την πράσινη ενέργεια. Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις ογκώδεις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν κατά την 24ωρη απεργία. "Καταλαβαίνω ότι είναι επώδυνες. Καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες. Μερικές φορές, λέω στους διαδηλωτές: «θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Γιατί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση;». Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και νομίζω ότι και ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος.", τόνισε.enet.
Post Top Ad
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Στη γραμμή Μέρκελ και η Φινλανδία