Ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο στα κατεχόμενα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο στα κατεχόμενα

Το επερχόμενο συλλαλητήριο της Κυριακής στην κατεχόμενη Λευκωσία προκαλεί νέους πονοκεφάλους στην Αγκυρα, καθώς οι τουρκοκύπριοι εκδηλώνουν ποικιλοτρόπως την αντίδρασή τους τόσο στην άμεση παρέμβαση της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο, όσο και στις πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης Ερογλου.

Ο πρόεδρος της... τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο, λόγω των Τουρκοκυπρίων, αλλά τους χρησιμοποιεί - για να κάνει πολιτική». Κατά τον ίδιο οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν κατά των Τουρκοκυπρίων δείχνουν ότι «δεν επιθυμεί λύση στο Κυπριακό και ότι φλερτάρει με τη μη λύση».
Ο ομόλογός του των καθηγητών Γκιουβέν Βάρογλου από την πλευρά του σημείωσε ότι οι συνδικαλιστές διεξάγουν αγώνα για να ανακτήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι όσοι στις 28 Ιανουαρίου δεν ήθελαν να ακούσουν τη φωνή του ''λαού'', αλλά αντίθετα προέβησαν σε προσβλητικές και υποβιβαστικές δηλώσεις, θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στις 2 Μαρτίου.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν αναδειχθεί σε «αιχμή του δόρατος» στην κριτική κατά της Αγκυρας και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ.Ερογλου, με τις κινητοποιήσεις τους, που μάλιστα κηρύχθηκαν παράνομες από την κυβέρνηση σε ορισμένες περιπτώσεις.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας από τους δασκάλους και τους καθηγητές, στην οποία υπάρχαν πανό με συνθήματα όπως «Αγκυρα, πάρε το χέρι σου από το γιακά μας», ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ότι «αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την κυβερνήσουμε», «αγωνιζόμενοι θα νικήσουμε» και «υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε».
Εξάλλου, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η «Γενί Ντουζέν» δείχνει ότι οι τουρκοκύπριοι αμφισβητούν ευθέως σειρά επιλογών της κυβέρνησης και της επίσημης τουρκικής πολιτικής.
Το 64,5% απορρίπτει την πολιτική του καθεστώτος στα κατεχόμενα και η αποδοχή των επιλογών Ερογλου μειώθηκε στο 42,9%, από 48,1% τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η συντριπτική πλειοχηφία του 92% λέει όχι στον εποικισμό από την Τουρκία, αντίθετα 70% ζητά να επιστρέψουν στο νησί οι τουρκοκύπριοι απόδημοι.
Οσον αφορά τις σχέσεις με την ελληνοκυπριακή κοινότητα, 86,8% δεν θέλει μόνιμη επιστροφή τους στα κατεχόμενα, αν και 37,9% βλέπει με καλό μάτι κοινές επενδύσεις.
Τέλος, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 79,7%, δεν επιθυμεί την ανέγερση νέων τζαμιών στο νησί.
Bookmark and Share