λέει η Pimco,η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρίας διαχείρισης ομολόγων.
Η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από μέρος του χρέους της, γιατί διαφορετικά το μόνο αποτέλεσμα της λιτότητας θα είναι να πληγεί η ανάπτυξη, δήλωσε σε...συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegal ο επικεφαλής της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας διαχείρισης ομολόγων, Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
Στο ερώτημα του περιοδικού, εάν χώρες όπως η Ελλάδα είναι δυνατόν να αποπληρώσουν το χρέος τους τονίζει:
«Οι χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για το υπερβολικό τους χρέος. Διότι είναι παγιδευμένες στα χρέη: τα υπάρχοντα χρέη αποτρέπουν την έλευση νέων επενδυτών στη χώρα. Είναι σαν να προμηνύεται μπόρα. Τότε δεν βγαίνετε έξω από το σπίτι σας, αλλά περιμένετε.»
» Θυμάμαι πως αντέδρασα πριν από ένα χρόνο στο ελληνικό πακέτο διάσωσης. Στα 15 χρόνια που εργάστηκα στο ΔΝΤ δεν είδα ποτέ ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει όλες τις περικοπές, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μέχρι και στο 150% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή θα πνίξει την όποια οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει την ανεργία.»
Ο επικεφαλής της Pimco, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, προσθέτει:
«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική, η οποία θα της επιτρέψει επαρκή ανάπτυξη, ώστε να ξεφύγει από το υπερβολικό χρέος της. Αναμένουμε μια πιο πειστική απάντηση.»
Στο σημείο αυτό αναφέρεται στα διάφορα γνωστά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους και στην ερώτηση εάν αρκεί μια μείωση του ελληνικού χρέους της τάξεως του 10% απαντά αρνητικά:
«Όχι. Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 90% του ΑΕΠ». Για να συμπληρώσει: «Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει, αλλά τελικά όλα εξαρτώνται από το εάν η μείωση αυτή αρκεί για να αναπτυχθεί μια βιώσιμη οικονομία.»
Υπογραμμίζει επίσης ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να οργιστούν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά «θα πρέπει να δεχθούν ότι έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη και η απασχόληση και εξαφανίζεται η αβεβαιότητα. Και τότε επωφελούνται όλοι.»
Στο ερώτημα γιατί η Pimco πριν από ένα χρόνο καταδίκασε τις προσπάθειες της ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας ως αναποτελεσματικές, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν δηλώνει:
«Ο ρόλος μας είναι απλώς να κάνουμε αναλύσεις. Οι πελάτες μας μάς ρωτούν: γιατί δεν επενδύετε σε ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο 8, 9, 10%; Οφείλουμε να τους πούμε σαφέστατα τι επηρεάζει τις επενδύσεις των καταθέσεών τους.»
Τέλος, στην ερώτηση εάν θα πρέπει να εγκαταλείψει για λίγο την Ευρωζώνη η Ελλάδα, ο επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού υποστηρίζει:
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για μια εσωτερική ή μία εξωτερική υποτίμηση. Χωρίς την υποτίμηση δεν θα μπορέσει η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Εσωτερική λύση σημαίνει μείωση μισθών ή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.Αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει και ένα "διάλειμμα" για λίγο από την Ευρωζώνη και να επανενταχθεί όταν αποκτήσει ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνιστικότητας.»
Post Top Ad
Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Η ΕΕ πρέπει να απαλλάξει την Ελλάδα από τμήμα του χρέους της