Πάνω από οκτώ καταθέσεις μελών του είχε ο ΟΗΕ στα χέρια του από το 2003, που επιβεβαίωναν την αφαίρεση και πώληση οργάνων κρατουμένων Σέρβων από Αλβανούς του UCK..
Συρραφή των καταθέσεων τουλάχιστον οκτώ ατόμων σε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών το 2003 (που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Αssociated Press) μπορεί να στηρίξει τους ισχυρισμούς ότι ο ΟΗΕ δεν έδωσε την...απαραίτητη προσοχή, παρά τα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα εξόντωσης Σέρβων κρατουμένων προκειμένου να πωληθούν τα όργανά τους και στη συνέχεια την ταφή εκατοντάδων θυμάτων ώστε να χαθούν τα ίχνη της εγκληματικής ενέργειας.
Τα Ηνωμένα Εθνη συγκέντρωσαν στοιχεία για το θέμα, αλλά ποτέ δεν προχώρησαν σε εμπεριστατωμένη έρευνα.
Το έγγραφο-φωτιά όμως αποκαλύπτει σχέδιο μεταφοράς συλληφθέντων από μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, αμέσως μετά τον πόλεμο, προκειμένου να αφαιρεθούν νεφροί, ήπαρ και άλλα όργανα σε μια κλινική, που λειτουργούσε με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Σε επιστολή του με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου του 2003, ο ανώτατος δικαστικός αξιωματούχος στο Κοσσυφοπέδιο ενημέρωνε τον Τζόναθαν Σατς, επικεφαλής των ερευνών του Διεθνούς Δικαστηρίου για την περιοχή, ότι καταγγελίες για εγκλήματα είχαν γίνει στα Ηνωμένα Εθνη από «διάφορες πηγές που δεν ήταν γνωστό κατά πόσο ήταν αξιόπιστες».
Λεπτομέρειες από συνεντεύξεις τουλάχιστον οκτώ Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο ή το Μαυροβούνιο παραδόθηκαν επτά χρόνια αργότερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ωστόσο η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UNMIK) διέψευσε πληροφορίες που δημοσιοποίησε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France-24, κατά τις οποίες δεν παρέδωσε ποτέ στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσοβο (Eulex) έγγραφα του 2003 για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.
Ο τηλεοπτικός σταθμός France-24 έβγαλε στον αέρα εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο δείχνει ότι τα Ηνωμένα Εθνη γνώριζαν για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από το 2003, πέντε χρόνια πριν ανακινήσει το θέμα η γενική εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μαρτί, ο οποίος συνέταξε έκθεση για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο, δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο έγγραφο της UNMIK και έθεσε ζήτημα αποτελεσματικότητας της διεθνούς συνεργασίας.
(Πηγές: Ασοσιέιτεντ Πρες, ΑΠΕ,enet,gr)
Post Top Ad
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Ο ΟΗΕ ήξερε για το εμπόριο οργάνων στο Κόσσοβο