Μετά τα χθεσινά μισόλογα Μέρκελ και Παπανδρέου στη Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί πως η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους θα δοθεί, αλλά δεν θα είναι αυτή που νομίζαμε πριν από μερικές εβδομάδες ότι θα πάρουμε. Άντε καμιά δεκαριά χρόνια και βλέπουμε...
Μπερδεμένα τα είπαν οι Μέρκελ και Παπανδρέου στις δηλώσεις τους μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο, ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε από την μετάφραση.
Μισόλογα, διάφορα «πρέπει» και...παραπομπές στη συνολική λύση που θα δοθεί με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στη σύνοδο κορυφής, στα τέλη Μαρτίου. Αλλά και από αυτά, το συμπέρασμα είναι ότι την όποια ανακούφιση θα μας την δίνουν με το σταγονόμετρο και εφόσον βογκούμε από τον πόνο της λιτότητας και αναδιαρθρώνουμε κράτος και οικονομία.
Από όσα λοιπόν αντιληφθήκαμε, η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους θα δοθεί, αλλά δεν θα είναι αυτή που νομίζαμε πριν από μερικές εβδομάδες ότι θα πάρουμε. Άντε καμιά δεκαριά χρόνια και βλέπουμε. Από εκεί και πέρα, δεν φαίνεται πιθανό ότι θα μειωθεί το επιτόκιο του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων από τον Μηχανισμό Στήριξης και όπως δείχνουν τώρα τα πράγματα, οι γερμανοί δεν θέλουν να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα ή να δανείζει για να αγοραστούν ομόλογα το EFSF, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το είπε σαφώς ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, ο φοβερός Βέμπερ, αν και δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει με πολιτική απόφαση (πολύ δύσκολα πάντως).
Με λίγα λόγια, είμαστε στριμωγμένοι. Από τον περασμένο Μάϊο ποτέ δεν χαλαρώσαμε και ποτέ δεν ξεπεράσαμε τον κίνδυνο και ας έλεγε ό,τι ήθελε ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση. Τα πολύ δύσκολα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας και οι γερμανοί επιμένουν ότι η ελληνική οικονομία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ανταγωνιστική με οποιαδήποτε θυσία. Και σε ό,τι τους αφορά, θα το κάνουν και το θέμα είναι αν μπορούμε εμείς να το αντέξουμε. Επισημαίνεται ότι ο Βέμπερ είπε επίσης ότι προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει πτώχευση χώρας μέσα στο ευρώ, εννοώντας προφανώς την Ελλάδα.
Στις δηλώσεις της η Μέρκελ άφησε να αντιληφθούμε ότι δεν θα υπάρξουν ειδικά μέτρα για την Ελλάδα και όλα θα αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας. Που σημαίνει μάλλον αυτά που είπαμε παραπάνω. Ναι στην επιμήκυνση, όχι στη μείωση των επιτοκίων (δυσκολεύονται και να το περάσουν στην γερμανική κοινή γνώμη), θα δούμε, αλλά μάλλον όχι, στην αγορά ομολόγων από το EFSF. Και πάντως, θα υπάρξουν όροι τους οποίους όλοι θα κληθούν να εφαρμόσουν. Όπως να πέσει το έλλειμμα, να αυξηθούν στα 67 τα όρια συνταξιοδότησης και τα λοιπά που περιλάμβανε το γαλλογερμανικό σχέδιο. Εκτός και αν γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί, όχι επειδή εμείς το ζητούμε, αλλά επειδή άλλοι πιέζουν.
Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχισθεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Μνημονίου. Δεν το είπε τυχαία, καθώς οι γερμανοί, όπως και εμείς, διαπιστώνουν καθυστερήσεις, υπαναχωρήσεις και παλινωδίες. Κυρίως, βλέπουν τον πρωθυπουργό να κάνει πίσω. Το ερώτημα όμως είναι αν η κυβέρνηση αντέχει. Αυτό συζητείται πλέον, καθώς παρατηρείται αναβρασμός και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Αγγ.Στάγκος
Post Top Ad
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Μόνον η επιμήκυνση θα μπορούσε να θεωρηθεί σίγουρη..