Καρφιά από Ε.Ε. για τον συντονισμό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Καρφιά από Ε.Ε. για τον συντονισμό

Αυστηροί τόνοι στην αξιολόγηση του προγράμματος. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχία, διαμηνύει και ζητά αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχία» διαμηνύει στην Αθήνα με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η Ε.Ε. στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής σύγκλισης της Ελλάδας. Δίνοντας, χθες, το πράσινο...φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ, η Ε.Ε. καθιστά σαφές, στην έκθεση των 139 σελίδων με πολλούς αστερίσκους, ότι θα απαιτηθούν περισσότερο από ποτέ στα επόμενα βήματα της εφαρμογής του προγράμματος η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ο πολιτικός συντονισμός (στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στον διάλογο με την αντιπολίτευση) και η συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας.
Παίρνοντας σαφή θέση στα σενάρια περί επανατιμολόγησης και επαναγοράς του χρέους ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ώστε να μειωθεί το συνολικό ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους, η Ε.Ε. τονίζει ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, καθώς θα έχει «περιορισμένη και στιγμιαία συμβολή στη βιωσιμότητα του χρέους».
Για το λόγο αυτό, η Ε.Ε. επιμένει ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να μειωθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και να αποσπαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το «πολύ φιλόδοξο» πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, η Ε.Ε. εκφράζει ικανοποίηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι θα στηριχτούν σημαντικά οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η έκθεση, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να αυξήσει την οικονομική αποδοτικότητα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις και εξαγωγές.
«Η δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτήν τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης να χτυπήσει προνόμια και έννομα συμφέροντα, θα είναι κρίσιμη. Αν αποδειχθεί επιτυχής, αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει την προοπτική να βελτιώσει ουσιαστικά την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές».
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη ότι για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2014, απαιτούνται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ, την περίοδο 2012-2014. Αυτή η πρόσθετη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα απαιτήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς-κλειδιά, χτυπώντας τη ρίζα του κακού των δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις δημόσιες επιχειρήσεις, στο σύστημα υγείας, το φορολογικό σύστημα, στην απασχόληση στο δημόσιο, τις επενδύσεις και τις στρατιωτικές δαπάνες.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται και η ανάγκη περικοπής των δαπανών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2011 για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ (7,5% του ΑΕΠ). Η Κομισιόν και η ΕΚΤ επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση του στόχου αυτού, καθώς τα φορολογικά έσοδα στο τέλος του 2010 αποδείχτηκαν κάτω του αναμενόμενου και η απόδοση ορισμένων φορολογικών μέτρων αναθεωρήθηκε προς τα κάτω
Bookmark and Share