για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΝΑ Μεσόγειο
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εισέρχεται στις επιστημονικές έρευνες για τα αποθέματα κυματικής ενέργειας που έχουν εντοπισθεί στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Με συντονιστή το...Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ξεκίνησε στη Λευκωσία η υλοποίηση του προγράμματος E-wave για την Ανατολική Μεσόγειο, με θέμα την εκτίμηση του ενεργειακού δυναμικού από τα θαλάσσια κύματα στην Αποκλειστiκή Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Naval Postrgaduate School των ΗΠΑ, τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρωίν Πολιτών.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τα επόμενα δύο χρόνια, μαζί με ερευνητές από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστικών συστημάτων και μοντέλων προσομοίωσης ατμοσφαρικών κυμάτων και ενεργειακών παραμέτρων, θα προσδορίσουν το ενεργειακό δυναμικό της ΑΟΖ Κύπρου σε υψηλή διακριτική ικανότητα, μέσω της παραγωγής αναλυτικών χαρτών και στατιστικών κλιματολογικών στοιχείων. Το έργο θα παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας, ενώ παράλληλα αναμένεται να προωθηθεί σημαντικά η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου με ερευνητικές ομάδες αιχμής από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις ενδείξεις που υπάρχουν για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου. Από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, διαπιστώθηκε ότι αναβλύζει ήδη φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Το κοίτασμα «Κύπρος Α» βρίσκεται μόλις 34 χιλιόμετρα δίπλα, με παρόμοια γεωλογική σύσταση και παρόμοια σεισμογραφικά αποτελέσματα. Οι έρευνες που έγιναν σε 20 χιλιάδες χιλιόμετρα διαδρομές στα 13 θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, έδωσαν ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ΑΟΖ Κύπρου, αλλά και σε ζώνη που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα και γειτνιάζει με την τουρκική ΑΟΖ. Στη Λευκωσία υπολιγίζουν ότι εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με την στρατηγική που έχει χαραχθεί, τότε το 2015 η Κύπρος θα έχει το δικό της φυσικό αέριο. Μόνο από το κοίτασμα «Κύπρος Α» η Κύπρος εκτιμάται ότι θα έχει όφελος 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Post Top Ad
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Συνεργασία Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου