PwC: Η κρίση μεταφέρεται από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

PwC: Η κρίση μεταφέρεται από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα

Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – αβέβαιη και ασταθής οικονομική ανάπτυξη – είναι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένος με την πρόκληση για τις.. κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στη Δύση, να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους αντιμετωπίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα και μειώνοντας το κυβερνητικό χρέος, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επιβολή τιμωρητικών φορολογικών αυξήσεων
Η Παγκόσμια Έρευνα Ανώτερων Εκτελεστικών Συμβούλων της PwC διαπιστώνει ξεκάθαρα μια επιστροφή της αισιοδοξίας στον ιδιωτικό τομέα στις χώρες εκείνες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την παγκόσμια ύφεση. Ωστόσο, σε πολλές χώρες ο δημόσιος τομέας μόλις σήμερα εισέρχεται στη δική του ύφεση καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το συνεχώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος.Από την Έρευνα προκύπτει σαφώς ότι τα διευθυντικά στελέχη του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζουν πολλές από τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπισαν και οι Ανώτεροι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Αναφέρονται μεταξύ άλλων η ανάγκη για διατήρηση και παροχή κινήτρων στο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και η καινοτομία στον τρόπο εργασίας για μεγαλύτερη απόδοση με λιγότερους πόρους.

Η τελευταία έκθεση στη σειρά Κυβέρνηση και Ανώτεροι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι ανά το Παγκόσμιο με τίτλο Αναθεωρώντας το κυβερνητικό έργο: Αλλάζοντας τον τρόπο εργασίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Ερευνών Δημόσιου Τομέα της PwC, είναι βασισμένη στα πορίσματα της έγκυρης Έρευνας Ανώτερων Εκτελεστικών Συμβούλων, με την προσθήκη πολύτιμης πληροφόρησης από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στα κέντρα αποφάσεων.Η έκθεση παραθέτει τις απόψεις Ανώτερων Εκτελεστικών Συμβούλων, περιλαμβανομένης μιας κοινής ατζέντας με τις κυβερνήσεις σε θέματα όπως η υγεία, η ευημερία, η παιδεία και οι κλιματικές αλλαγές. Τονίζει επίσης τις απόψεις της PwC για το πώς οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να λειτουργούν διαφορετικά ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – αβέβαιη και ασταθής οικονομική ανάπτυξη – είναι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένος με την πρόκληση για τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στη Δύση, να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους αντιμετωπίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα και μειώνοντας το κυβερνητικό χρέος, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επιβολή τιμωρητικών φορολογικών αυξήσεων.

Ο Jan Sturesson, Επικεφαλής Παγκόσμιων Υπηρεσιών Κρατικού και Δημόσιου Τομέα της PwC, δήλωσε σχετικά: «Είναι σαφές ότι το ζήτημα της αβέβαιης ανάπτυξης και του φορολογικού ελλείμματος δεν έχει την ίδια βαρύτητα σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα σε ισχυρά αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Μας εξέπληξε ωστόσο ο βαθμός συναίνεσης διεθνώς που καταγράφηκε σε σχέση με την απειλή για τις επιχειρήσεις που προκύπτει από τον αντίκτυπο του δημοσιονομικού ελλείμματος.»Τα δύο τρίτα σχεδόν (61%) των Ανώτερων Εκτελεστικών Συμβούλων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν ανησυχία για το δημοσιονομικό έλλειμμα, περιλαμβανομένων και Ανώτερων Εκτελεστικών Συμβούλων σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν αυστηρά μέτρα λιτότητας στην εγχώρια οικονομία (με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή). Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις θα στηρίξουν ενεργά νέες κυβερνητικές πολιτικές που θα προάγουν μια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη. Το 72% των ερωτηθέντων συμφώνησε με την προσέγγιση αυτή.

Σε ποιες ενέργειες θα πρέπει λοιπόν να προβούν οι κυβερνήσεις ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις;
• Αντιμετώπιση των ελλειμμάτων: Οι περικοπές δαπανών και η διαχείριση των κινδύνων είναι απαραίτητα, ωστόσο δεν αρκούν. Επιβάλλεται η διατήρηση των επενδύσεων σε καινοτόμα έργα και στη διαχείριση ταλέντων καθώς και η παροχή δημοσίων υπηρεσιών σε χαμηλότερο κόστος μέσω κοινοπραξιών, συμμαχιών και συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
• Προστασία για το μέλλον: Ακόμη και οι κυβερνήσεις που δεν υπόκεινται σε άμεσες πιέσεις σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά τους, θα πρέπει να δουν με νέα ματιά το ζήτημα της προστασίας των δραστηριοτήτων τους στο μέλλον ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στα επόμενα χρόνια.
• Προαγωγή καλής ανάπτυξης: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βιωσιμότητα υπό την ευρύτερη της έννοια, και όχι σε βραχυπρόθεσμες κι εύκολες λύσεις.
Ο Jan Sturesson προσθέτει τα εξής: «Κατά την άποψή μας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν το ρόλο του κράτους τον 21ο αιώνα, να αναπτύξουν πολιτικές για επίτευξη μιας ‘καλής ανάπτυξης’ και να τακτοποιήσουν τα ελλείμματά τους κάνοντας λιγότερα πράγματα μ’έναν τρόπο πολύ διαφορετικό. Ακόμη και οι κυβερνήσεις που δεν βρίσκονται κάτω από τόσο ακραίες δημοσιονομικές πιέσεις θα ωφεληθούν από μια νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προστασία των δραστηριοτήτων τους στο μέλλον, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες μελλοντικά με τέτοιου είδους προβλήματα.»

Ένα βασικό μήνυμα είναι η στήριξη που δίνεται από επιχειρήσεις με σκοπό τη συνεργασία: Το 54% των Ανώτερων Εκτελεστικών Συμβούλων που συμμετείχε στην έρευνα πιστεύει ότι οι συμπράξεις μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων θα έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα στο μετριασμό παγκόσμιων κινδύνων όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές και η χρηματοοικονομική κρίση. Το ζήτημα της ανάπτυξης των υποδομών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης για συνεργασία.

Ο Carter Pate, Επικεφαλής Παγκόσμιων Έργων Κεφαλαίου και Υποδομών, της PwC, δήλωσε σχετικά: «Δεδομένης της δραματικής ανάγκης για επενδύσεις σε υποδομές, σε μια χρονική περίοδο όπου πολλοί κρατικοί προϋπολογισμοί βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, ο ρόλος του ιδιωτικού κεφαλαίου στη χρηματοδότηση έργων υποδομής φαίνεται να είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Τεράστια τμήματα υφιστάμενης υποδομής στον αναπτυγμένο κόσμο αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα ενώ η ζήτηση για νέες υποδομές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξάνεται. Το μέγεθος της χρηματοδότησης που απαιτείται για τις υποδομές αυτές συνεπάγεται ότι είναι απίθανο να ικανοποιηθεί αποκλειστικά από τα δημόσια ταμεία. Υπάρχει συνεπώς η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα για αναζωογόνηση των κεφαλαιαγορών ως πηγή χρηματοδότησης.»

Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά όταν τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις σε σημαντικά ζητήματα όπως η διεθνής εναρμόνιση της φορολογίας και της ρύθμισης. Μόλις το 40% των ερωτηθέντων αναμένει ότι θα υπάρξει εναρμόνιση νέων ρυθμίσεων μέσω της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων ή ότι οι φορολογικές πολιτικές και οι συντελεστές μεταξύ των διαφόρων κρατών θα οδηγούνται προς όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση.
«Η συνεργασία απαιτεί επίμονη δέσμευση, προσπάθεια αλλά και έμπνευση», σύμφωνα με τον Jan Sturesson. «Για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα χρειάζεται μια μακροχρόνια προσέγγιση, επένδυση στις σχέσεις και αποτελεσματικές κυβερνητικές διευθετήσεις.»


Πηγή:www.inbusinessnews.com
Bookmark and Share