Μεγάλα λόγια ...μικρές προσδοκίες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μεγάλα λόγια ...μικρές προσδοκίες

Μέχρι τώρα, έχουμε χορτάσει εξαγγελίες του ΣΔΟΕ για μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους κ.λπ. αλλά, στα άδεια ταμεία του Δημοσίου, τα μόνιμα υποζύγια -οι συνεπείς φορολογούμενοι- συνεχίζουν να εισφέρουν με αλλεπάλληλα χαράτσια.

Ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των συνεπών φορολογουμένων η εξ αντιγραφής ...εισαγόμενη φράση, «το πάρτι τελείωσε», που ξεστόμισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς στη Βουλή, για να δείξει ότι το συζητούμενο φορολογικό νομοσχέδιο δίνει τη...σωστή συνταγή προκειμένου να συλληφθούν οι «έξυπνοι φοροφυγάδες».
Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε ότι θα αφορά τους μεγαλοφοροφυγάδες και όχι τους μικρούς μπατίρηδες. Διότι, μέχρι τώρα, έχουμε χορτάσει εξαγγελίες του κ. ΣΔΟΕ για μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους κ.λπ. αλλά, στα άδεια ταμεία του Δημοσίου, τα μόνιμα υποζύγια -οι συνεπείς φορολογούμενοι- συνεχίζουν να εισφέρουν με αλλεπάλληλα χαράτσια.

Δεν ξέρουμε αν οι αυστηρές ποινές που επιβάλλει το νομοσχέδιο θα φέρουν αποτέλεσμα. Το επιχείρημα όμως που προβλήθηκε κατά κόρον χθες από εκπροσώπους των φορέων αλλά και βουλευτές -συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης-, ότι η αυστηρότητα των διατάξεων είναι αναντίστοιχη της οικονομικής συγκυρίας, ηχεί και ολίγον προσχηματικό.

Χρόνια τώρα, κάποια δικαιολογία επαναλαμβάνεται προκειμένου να αποφύγουν τις υποχρεώσεις προς το κράτος διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι οποίοι, κατά τα άλλα, διαβιούν πλουσιοπάροχα. Είναι, ασφαλώς, δίκαιο το αίτημα για συμψηφισμό του ΦΠΑ με αντίστοιχα χρέη του Δημοσίου.

Οπως είναι λογικό να μην ισχύουν οι αυστηρές ποινές για μικροεπιχειρήσεις και μικροοφειλέτες. Αλλά για τα μεγάλα ψάρια, που έχουν αναγάγει σε «μαγκιά» την κλοπή του ΦΠΑ, θα πρέπει κάποτε ο νόμος να πέσει ως πέλεκυς. Συμπεριλαμβάνονται σ' αυτούς και οι ιθύνοντες του Μεγάρου Μουσικής, οι οποίοι, αφού εξασφάλισαν την εγγύηση του κράτους για δάνεια 95 εκατ. ευρώ, θεώρησαν σκόπιμο να... ξεχάσουν την αποπληρωμή τους.
Και μη μας πουν ότι αυτό το έγκλημα δεν έγινε εκ προμελέτης, από τους κυρίους του Μεγάρου και τους πολιτικούς που υπέγραψαν την εγγύηση. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, κατά τα άλλα, θριαμβεύει.
Ως κρατικοδίαιτη βέβαια.
Με το χέρι σταθερά στην τσέπη των φορολογουμένων...
N.Nαιλιάνα
Bookmark and Share