Την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, οι οποίες θα προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Καντάφι, δήλωσε...χθες αργά το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.Εξετάζεται δε η πιθανότητα αποστολής 90 ημερών. Και ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης ζητά στη σύνοδο που πραγματοποιείται, να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές. Το enet παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, σύμφωνα με το Reuters, επεσήμανε επίσης ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν. "Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO", είπε και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αποστολή 90 ημερών ενδέχεται να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το τί θα ζητηθεί. "Πολλές από τις υποθέσεις στο σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο α επεκταθεί, τότε θα χρειαστεί να το πει. Εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσότερο ή λιγότερο" διευκρίνισε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι στην αποστολή αναμένεται να πάρουν μέρος δεκάδες αεροσκάφη από την 28μελή στρατιωτική συμμαχία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, χθες αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στην Τρίπολη, ενώ σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ως τώρα.
Post Top Ad
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
Home
Unlabelled
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων