"Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας τωρα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

"Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας τωρα..

και στις 25/3 η λύση πακέτο για Ελλάδα

Οι ηγέτες των 17 χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναινέσουν στο "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" στη σημερινή σύνοδό τους, αλλά οι μείζονες αποφάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν... η Γερμανία - που πρότεινε μαζί με τη Γαλλία την ενίσχυση της σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών με το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" - έχει τη συναίνεση των άλλων χωρών για το θέμα αυτό, τότε υπάρχει η προσδοκία ότι θα συμφωνήσει από την πλευρά της στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που θεωρείται από τους αναλυτές προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

- Από την άποψη αυτή, η σημερινή σύνοδος θα "καθαρίσει" το έδαφος για τις 24/25 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί το συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

- Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι πολιτικοί σύμμαχοι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθενται στην ενίσχυση του ΕΤΧΣ και στη χρήση των κεφαλαίων του για την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως επιθυμούν πολλές χώρες.

- Επισημαίνει ακόμη ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία έχασε την περασμένη εβδομάδα τις εκλογές στο κρατίδιο-πόλη του Αμβούργου και αναμένεται να χάσει και τις εκλογές που θα γίνουν στις 27 Μαρτίου στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην κυρία Μέρκελ να λάβει υπόψη της ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να αυξηθούν τα κεφάλαια για μηχανισμούς διάσωσης στην Ευρώπη.

- Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρεται στην εκτίμηση υψηλόβαθμης πηγής της Ευρωζώνης, ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 24/25 Μαρτίου, παρά την απροθυμία της Γερμανίας. "Στην πραγματικότητα, δεν έχω αμφιβολία ότι στο τέλος θα συμφωνήσουμε σε ένα εύλογα ισχυρό πακέτο σε όλα τα θέματα", είπε η πηγή.

- Η ίδια πηγή δήλωσε στο Ρόιτερ ότι η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στη σημερινή σύνοδο πίεση από τις άλλες χώρες για να ανακοινώσει νέες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στα δημόσια οικονομικά της. "Το μήνυμα που θα δοθεί σήμερα(σ.σ.: στην Πορτογαλία) είναι ότι θα χρειασθεί να κάνει περισσότερα", είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας στο 7,69% είναι σαφές ότι οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι είναι αρκετά τα τρέχοντα μέτρα για τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης. Γερμανική στάση

Αν και μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, η Μέρκελ κρατούσε σκληρή στάση δείχνοντας ότι οποιαδήποτε “παραχώρηση” θα συνοδεύεται και από πολλά “ναι” στα αιτήματα της λιτότητας και της εποπτείας, από την επίσκεψη των Αμερικανών στα μέσα της εβδομάδας, το κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Μόλις χτες παραδέχτηκε ότι όλα αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια είναι αδύνατο να γίνουν, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία. Ενώ όλο αυτό το διάστημα ενέμενε στη θέση της “τιμωρίας” των απείθαρχων μην μπορώντας να διακρίνει τα σημάδια της μετάδοσης της κρίσης και των τεστ των αγορών στο κατά πόσο η ευρωζώνη αποτελεί μία πραγματική εννιαία αγορά με θεσμούς έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και με τις πιο ευνοϊκές προοπτικές το χρέος της Ελλάδας το 2013 θα αγγίζει το 160% του ΑΕΠ, καθιστώντας ανέφικτη την αναχρηματοδότησή του από τις αγορές.

Πολλοί αναλυτές δεν αναμένουν κάτι “συνταρακτικό” αύριο από τη Σύνοδο, εκτός από τις συνήθεις διακηρύξεις, αν και από τη μεριά τους οι οίκοι αξιολόγησης, με τις συνεχείς υποβαθμίσεις και προειδοποιήσεις τους προσπάθησαν πολύ να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Ωστόσο, το μήνυμα που θα πρέπει να εκμαιευτεί ίσως είναι για τις προθέσεις της Μέρκελ. Εάν αποδείξει επί του πρακτέου πλέον η Μέρκελ ότι συναινεί στην επίλυση της κρίσης χρέους, τότε η ευρωζώνη δεν θα είναι ένωση κρατών, αλλά μία ισχυρή ενιαία οικονομία. Τα πράγματα όπως όλα δείχνουν οδηγούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς εάν η Ελλάδα, ή άλλη χώρα της ευρωζώνης “πέσει στον γκρεμό”, θα συμπαρασύρει μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μαζί της, καθώς θα έχει επιβεβαιωθεί η ατολμία των ηγετών της Ζώνης.
Bookmark and Share