Οι πραγματικές διαδρομές των 110 δισ. € - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Οι πραγματικές διαδρομές των 110 δισ. €

Ποιος τελικά διεσώθη από την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα;
  • Μα φυσικά οι δανειστές μας οι οποίοι την τριετία 2011-2013 θα εισπράξουν μόνο από τα ομόλογα που θα λήξουν στο διάστημα αυτό 92,6 δισ. ευρώ, το 85% δηλαδή του συνολικού πακέτου των 110 δις!!

Η κυβέρνηση επιμένει ότι, αν δεν υπογράφαμε το Μνημόνιο, η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Οι αντίθετες γνώμες έρχονται κυρίως από την Αριστερά, η οποία επιμένει ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο επαναστατικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η στάση πληρωμών.
«Το πρόγραμμα που...
επεβλήθη στην Ελλάδα διά του Μνημονίου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι αντιφατικό. Και τούτο διότι δεν πρόκειται ν' ανακόψει τη δυναμική του χρέους. Ταυτοχρόνως, η πολιτική των γενικευμένων περικοπών (συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, μειώσεις των μισθών και των συντάξεων) θα οδηγήσει την Ελλάδα σε παρατεταμένη ύφεση. Επομένως, όλο το σχέδιο αποσκοπούσε στη μεταφορά του ελληνικού χρέους από τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών και των τραπεζών στο Δημόσιο, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ».

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευρών, CERP (Center for Economic and Policy Research), το οποίο έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον, λίγα μέτρα πιο μακριά από το «στρατηγείο» του ΔΝΤ. Οπως τεκμηριώνεται σε μελέτη του κέντρου, το πρωτοφανές δάνειο των 110 δισ. ευρώ δεν προοριζόταν τόσο για τη σωτηρία της Ελλάδας. Στόχος ήταν να διασωθούν τράπεζες, hedge funds και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία διακρατούν περίπου το 80% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Μάλιστα, το μισό (55%) περίπου των ομολόγων του Δημοσίου βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια εκτός Ελλάδας.

Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, η παραπάνω μελέτη δικαιώνεται πλήρως, καθώς η χώρα βρίσκεται σε «διαρκή Γολγοθά» χωρίς να φαίνεται όμως προοπτική «αναστάσεως».

Το πακέτο των 110 δισ. ευρώ δεν κατάφερε να συγκρατήσει την εθνική παραγωγή, με αποτέλεσμα η οικονομία να διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση. Αντίθετα, περιόρισε την απασχόληση, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 15%, και διεύρυνε ταυτόχρονα τα ποσοστά της φτώχειας. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές της Ελλάδας την τριετία 2011-2013 θα εισπράξουν μόνο από τα ομόλογα που θα λήξουν στο διάστημα αυτό 92,6 δισ. ευρώ, το 85% δηλαδή του συνολικού πακέτου...
Bookmark and Share