Νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό από το 2012 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό από το 2012

Μία πρώτη εικόνα των επερχόμενων αλλαγών θα υπάρχει μέσα στον Μάιο, ενώ τα νέα μέτρα θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Αλλαγές-εξπρές στο ασφαλιστικό σύστημα δρομολογεί η κυβέρνηση, που ετοιμάζει διπλή παρέμβαση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στις επικουρικές συντάξεις. Μία πρώτη εικόνα των... επερχόμενων αλλαγών θα υπάρχει μέσα στον Μάιο, ενώ τα νέα μέτρα θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις:

Στην περικοπή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Με τις προωθούμενες αλλαγές το ένα στα τρία επαγγέλματα, που τώρα υπάγονται στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς, θα εξαιρεθεί από τη λίστα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να πέσουν από τις 750.000 στις 450.000. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στο μνημόνιο, όπου αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού.

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα έρχονται ανατροπές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Στη μείωση των επικουρικών συντάξεων σε όσα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η μείωση αυτή κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται από 5% έως 6% ανάλογα βέβαια και τα αποτελέσματα των μελετών.
Πάντως, το ποσοστό αυτό δεν θα είναι ενιαίο σε όλα τα ταμεία, αλλά θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την κατάσταση του κάθε ασφαλιστικού φορέα. Σε γενικές γραμμές στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στους νέους ασφαλισμένους.

Μελέτες
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, μέσα στον Μάιο θα ολοκληρωθούν οι μελέτες σε τρία από τα σημαντικότερα επικουρικά ταμεία: το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Στις αρχές Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι μελέτες σε 6 ακόμα ταμεία, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει τελειώσει η διαδικασία στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει στείλει μήνυμα σε όλα τα ταμεία πως πρέπει να εκπονήσουν άμεσα αναλογιστικές μελέτες για να υπάρχει μια σαφής εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης.

Σε όσα ταμεία δεν τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο θα ανακοινώσει στο τέλος της χρονιάς την αναπροσαρμογή των συντάξεων ακόμα κι αν δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία για τις μελέτες.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ποια Ταμεία αφορούν οι αλλαγές

Τον Αύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Στη συνέχεια οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι προωθούμενες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση θα αφορούν:

Οσα ταμεία έχουν ελλείμματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα επικουρικά ταμεία των ΔΕΚΟ (π.χ. της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ) και των τραπεζών (π.χ. το ταμείο της Γενικής αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και πλέον υπάγεται στο ΕΤΕΑΜ), οι φορείς των εργαζομένων στα τσιμέντα (υπάγονται στο ΕΤΕΑΜ) και στα λιπάσματα (υπάγονται στο ΤΕΑΙΤ).
Οσον αφορά τα μεγάλα επικουρικά ταμεία με βάση τα πρώτα στοιχεία, το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή οικονομικό πρόβλημα. Στο ΕΤΕΑΜ θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για όλους τους τομείς, καθώς το ποσοστό των επικουρικών συντάξεων παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις και κυμαίνεται από 26% από 40%.

Οσα Ταμεία έχουν ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 30%, ανάλογα βέβαια και με την οικονομική τους κατάσταση. Στόχος είναι να περιοριστούν οι υψηλές συντάξεις κυρίως σε όσους ασφαλιστικούς φορείς δεν είναι οικονομικά εύρωστοι.
Ωστόσο οι αλλαγές θα επεκταθούν και σε επικουρικά ταμεία που σήμερα είναι «υγιή», αλλά σε βάθος χρόνου ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας θα βρεθούν μεταξύ άλλων τα ταμεία των ναυτικών πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ), των φαρμακευτικών υπαλλήλων κ.ά.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έχει καλέσει τις διοικήσεις των επικουρικών ταμείων να στείλουν μηχανογραφημένα στοιχεία για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως και το 2008.

Μεταξύ άλλων συγκεντρώνονται αναλυτικά στοιχεία ανά έτος για το «προφίλ» των ασφαλισμένων (π.χ. ηλικία συνταξιοδότησης, ύψους σύνταξης), την περιουσία των Ταμείων, το ύψος των εισφορών ακόμα και για τον αριθμό των νέων συντάξεων.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Αυξήσεις στα όρια και μειώσεις μισθών για όσους εξαιρεθούν

Από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ωστόσο οι ανατροπές σε όρια ηλικίας και μισθούς θα υλοποιηθούν από τη νέα χρονιά. Οι αλλαγές θα βασιστούν στη γνωμοδότηση της 11μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία μέχρι το τέλος Μαΐου θα παραδώσει πόρισμα με τις προτάσεις της.

Στη νέα επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του υπουργείου Εργασίας, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία θα προχωρήσουν οι αλλαγές είναι πως η επιτροπή δεν πρόκειται να εκπονήσει νέες μελέτες. Το τελικό της πόρισμα θα βασίζεται στα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια (καθώς είχαν προηγηθεί και άλλες επιτροπές για τα βαρέα χωρίς ωστόσο να υπάρξει οριστική ρύθμιση του θέματος).

Κερδισμένοι και χαμένοι
Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν έρχονται ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στους μισθούς αλλά και στις συντάξεις. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν:

Την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία. Συγκεκριμένα το όριο ηλικίας θα διαμορφωθεί στο 65ο έτος ή εναλλακτικά στο 60ό έτος για όσους συμπληρώνουν 40 έτη δουλειάς.
Τη μείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα.
Τη μείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.
Πάντως «τυχεροί» είναι όσοι εργαζόμενοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα, καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό καθεστώς και δεν θα επηρεαστούν από τις νέες ρυθμίσεις. Μάλιστα θα υπάρξει ειδική ρύθμιση, που θα προβλέπει πως δεν θα θιγούν όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Πηγή: Εθνος

Bookmark and Share