Αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ), που σε νεότερη μελέτη του εκτιμά την...ύφεση στο 4,12% το 2011 από 3,48% που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Ιανουάριο.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές του ΚΕΠΕ «βλέπουν» σημαντική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με την αισιόδοξη πρόβλεψη του προϋπολογισμού και της Tραπέζης της Ελλάδος για μείωση του ΑΕΠ κατά 3% εφέτος.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η αναθεώρηση της εκτίμησης για την ύφεση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη επιδείνωση του ΑΕΠ που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το τελευταίο τρίμηνο του 2010 (-6,6%), η οποία είχε ως αποτέλεσμα το μέσο ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2010 να κλειδώσει στο -4,46%. Σε κάθε περίπτωση το ΚΕΠΕ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση, η οποία θα ενταθεί και από την αναμενόμενη έκρηξη της ανεργίας.
Πάντως στην έκθεση του ΚΕΠΕ υπάρχει και μια νότα αισιοδοξίας, καθώς οι μελετητές του Κέντρου εκτιμούν ότι η «πραγματική οικονομία έχει μια ενδογενή τάση προς σταδιακή εξασθένηση της ύφεσης και μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς στα τέλη του 2011».
Η «μάχη» της ανάπτυξης, σύμφωνα πάντα με το ΚΕΠΕ, θα δοθεί στον εξωτερικό τομέα, όπου παρατηρούνται θετικές τάσεις (βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών) και στο αρνητικό βάρος των νομισματικών παραγόντων, όπως τα υψηλά επιτόκια, η συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης και η έξαρση του πληθωρισμού.
Οι μελετητές του ΚΕΠΕ σημειώνουν ότι στις εκτιμήσεις περιλαμβάνεται η επίπτωση των μέτρων του μνημονίου, άρα το υπόδειγμα του ΚΕΠΕ επί της ουσίας αποτυπώνει το σκηνικό της ύφεσης στην περίπτωση που αποτύχουν ή δεν εφαρμοστούν τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογή